Juni öppnade med regn och rusk under de tre första dagarna. Därefter började sommaren så småningom anlända på riktigt.
– Vi hade ett par värmerekord runt om i landet men inte för Uppsalas del, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.
Nej, några väderrekord blev det inte tal om. Men några punkter i statistiken, som är hämtad från Uppsala universitet, stack ut. Dygnsmedeltemperaturen landade på 17,2 grader, vilket kan jämföras med de senaste 30 årens medeltemperatur på 15,2 grader för Uppsala i juni.
– Månaden som helhet var varmare än normalt när vi kollar på månadstemperaturen. Lokalt nästan tre grader varmare än vad vi normalt ser för en junimånad, säger Linus Karlsson.
Orsaken till den höga medeltemperaturen landar i den värmebölja som följde efter midsommar och som därmed höjde snittet. Innan midsommar var det inte fråga om några särskilt tilltalande temperaturer. Den 19 juni uppmättes månadens kallaste temperatur, vilket var 7,7 grader. Det är dock ingenting mot junirekordet från år 1863 på minus 4,1 grader.
Varmaste dagen hade vi den 27 juni, då 31,7 grader uppmättes som mest. Det är nästan tre grader lägre än Uppsalas rekord på 34,5 grader vilket uppmättes 1947.
Den totala nederbörden för månaden blev 48,3 millimeter, vilket var något mindre än vanligt. Statistik efter 1990 där genomsnittlig nederbörd mäts i millimeter och inte procent har vi inte kunnat hitta. Men statistik från åren 1836 till 1990 vittnar om ett dåvarande medelvärde på 51,6 millimeter.
– Ser vi till nederbörden så hade vi en månad som var torrare än vanligt, säger Linus Karlsson.
Regnet varierar oerhört år från år. 1966 uppmättes den rekordlåga månadsnederbörden till 9,7 millimeter medan man 1997 mätte upp hela 117,5 millimeter i Uppsala.
Och visst har det varit soligt och fint? Ja, åtminstone under slutet av månaden. Ser man till hela juni så har det varit molnigare än under de senaste åren.
I Uppsala finns ingen mätstation för antal soltimmar, den närmaste ligger i Stockholm. Där uppmätte man i juni 313 soltimmar. Detta är något mindre än för de senaste åren. 2021 hade vi 347 soltimmar, 2020 nästan 400 soltimmar och 2019 bjöd på 330 soltimmar.
– Det blev som helhet en månad som blev varmare än vanligt. Värmen som kom vid midsommar är nog framför allt något som många kommer att minnas. Det blev lite av huvudpunkten för månaden, säger Linus Karlsson.