Så berättar du att ni inte kan fira jul ihop

Hur meddelar man bäst en närstående att man inte kommer fira jul ihop? Ärliga och tydliga budskap är inte konfliktskapande – tvärtom, tipsar familjerådgivaren Bosse Wiberg.

I år blir det i många familjer färre än vanligt runt granen.

I år blir det i många familjer färre än vanligt runt granen.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Uppsala2020-11-29 08:00

Det blir en annorlunda jul i år. Många har troligen redan beslutat att fira på egen hand. Men för den som har släktingar som planerar för en familjejul kan det bli klurigare. Hur berättar man bäst för en närstående att man inte tänker fira jul med denne?

– Grundläggande när man ska säga något som känns lite svårt är att se till att tidpunkten passar mottagaren. Att denne inte står i Konsumkön eller är stressad iväg någonstans, säger Bosse Wiberg, som jobbar som familjerådgivare i Knivsta.

När man sedan berättar är det viktigt att vara ärlig och att vara tydlig med sitt syfte.

– Om man är tydlig med att man är rädd och inte vill utsätta sig själv och andra för smittorisken förstår nog de allra flesta. Peka på fakta och på riktlinjerna. Tala i jagbudskap: ”jag tänker, jag känner”. När syftet och budskapet hänger ihop har mottagaren mycket lättare för att köpa det.

Eftersom just julen är så traditionstyngd och känslomässigt laddad för många kan det ändå bli ett jobbigt samtal, konstaterar Bosse Wiberg. Som i alla svårare samtal är det av stor vikt att visa empati och att förtydliga att det inte handlar om den andre som person.

– Om man vet att mamma eller kusinen blir ledsen, lägg då extra tyngd på att bekräfta att du också tycker mycket om att träffas över jul men att just den här julen blir annorlunda. Kanske kan du föreslå att ni ska planera in midsommar tillsammans i stället.

Hur tar man som mottagare bäst emot ett budskap man inte riktigt gillar?

– Tacka personen för att denne berättar och kolla gärna att du förstått allt rätt. Och om du blir ledsen: säg det. Då får sändaren en rimlig möjlighet att förstå dig och visa respekt. Men säg det helt utan bitterhet och utan avsikt om att skuldbelägga.

Vad är största felet som många gör i kommunikation med andra?

– Min erfarenhet är att många svenskar är överdrivet rädda för att säga vad man tänker, känner och tycker. I stället för att säga "Nej, på onsdag passar det inte" säger vi gärna "Onsdag är inget dumt alternativ, men var det kanske något som hände då...".

Nej, försök i stället att vara rak, ärlig och tydlig, uppmanar Bosse Wiberg:

– Äkta jag-budskap är inte konfliktskapande, utan stärker relationen eftersom människor känner att de kan lita på dig. Det absolut roligaste i mitt jobb är när människor kommer över sin rädsla att vara äkta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!