Så bekämpas Uppsalas krogvåld

"I och med att synen på alkohol förändrats har krogbråken minskat betydligt". Det säger Magnus Björkegren som driver Flustret i Uppsala. Allt fler Uppsalakrogar måste ha vakter för att få serveringstillstånd.

Våldsbrott på krog minskar stort i Uppsala.

Våldsbrott på krog minskar stort i Uppsala.

Foto: Eleonor Svensson

Uppsala2018-12-21 08:00

2005 publicerade UNT en artikel under rubriken "Ökat drickande går hand i hand med ökat våld".

Då, för drygt tio år sedan, anmäldes allt fler misshandelsfall och Michael Andersson, dåvarande enhetschef inom Uppsalapolisen, var bekymrad.

"Tyvärr upplever vi att berusningsgraden på Uppsalas krogar har ökat", sa han i artikeln.

Idag verkar situationen annorlunda.

Sedan 2008 har antalet anmälningar där en person misshandlats av en obekant gärningsman gått ner med 52 procent i Uppsala. Siffrorna gäller anmälningar räknat per 100 000 invånare.

I den här statistiken ryms våld på krogen mellan berusade personer. Forksningen visar att det finns ett starkt samband mellan våld och alkohol.

Magnus Björkegren, delägare i nöjesstället Flustret, tycker att fylleriet i Uppsalas uteliv har gått ner radikalt de senaste åren.

– Vi har blivit mycket mer noggranna med att inte sälja alkohol till berusade. Medvetenheten kring de här frågorna har ökat rejält. Det vi idag betraktar som överservering skulle vi inte ha funderat över så mycket för några år sedan, uppger Magnus Björkegren.

Vad beror förändringen på?

– En orsak är ett tajtare samarbete mellan krögarna, polisen och kommunen för att minska fylleriet, menar Magnus Björkegren.

För tre–fyra år sedan började kommunen och polisen arbeta närmare varandra för att få till stånd vad man kallar ansvarsfull alkoholservering. Det handlar bland annat om skärpt tillsyn, utbildning av serveringspersonal och fler ordningsvakter.

– Numera förordar vi oftare att kommunen ställer krav på ordningsvakter för att bevilja serveringstillstånd, berättar Magnus Almerfors, inspektör vid Uppsalapolisen.

Före 2014 var det ovanligt med sådana villkor från kommunens sida. Idag har 21 krogar inskrivet i sina serveringstillstånd att de måste ha ordningsvakter vid sena öppettider.

Krögaren Magnus Björkegren anser att vakterna fyller en viktig funktion för att stoppa berusade bråkstakar på krogen. Det handlar både om att lyfta ut dem som vill slåss men också att hindra alltför fulla att komma in i lokalerna.

Enligt polisen Magnus Almerfors drabbades flera Uppsalakrogar av sanktioner under åren 2013–2015.

– Under de åren kom insatserna från polisen och kommunen igång på allvar och vi upptäckte att berusningen var ett större problem än vi hade trott. Det blev något av ett uppvaknande. Sedan dess har det blivit en betydligt bättre kultur och medvetenheten kring de här frågorna har ökat bland alla aktörer.

Magnus Almerfors säger att polisen jobbat hårt för att få bukt med drickandet i krogköerna.

– För några år sedan var det mycket vanligare än idag. Vi angrep problemet inte bara genom att hälla ut alkoholen utan vi bötfällde även de som stod och drack i köerna och det har gett märkbar effekt.

Vi rapporterade även flera bartender som sålde alkohol till alltför berusade personer.

Sedan 2015 har kommunen inte utdelat sanktioner till någon enda krog i Uppsala för att man sålt alkohol till kraftigt påverkade kunder. En förklaring skulle kunna vara bristande kontroller från kommunens sida, en annan att serveringspersonalen gör striktare bedömningar.

Magnus Almerfors tror på den senare förklaringen.

– Det finns idag en mindre acceptans gentemot dem som inte bedriver en ansvarsfull servering, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!