Eva Allestedt i Skogstibble är en av länets svampkonsulenter, och i hennes svampskogar behövs det mera regn:
– Det finns kantareller men de är fortfarande lite små. Jag har sett tegelkremla, blek taggsvamp, björksopp, aspsopp och finluden stensopp också, och till och med en citronslemskivling, men sådana är jag inte är något vidare förtjust i även om de klassas som matsvamp.
Generellt är det väldigt lite svamp ännu. En väldigt torr juni och fram till i torsdags bara 47 millimeter regn över Skogstibble räcker inte för att kantareller och andra svampar ska få ordentlig fart och titta upp ur marken:
– Men där det har regnat mera, och det har ju varit väldigt ojämnt med nederbörden i Uppland, där kan man absolut gå ut och leta svamp. Kantarellerna som är den svamp de allra flesta känner igen växer i barrkog och lövskog, och nu kan man leta efter dem i lite öppnare partier. Jag skulle tro att de finns att plocka längs stigar till exempel, säger Eva Allestedt.
Hon hoppas på en riktig rotblöta över Skogstibble så att svampsäsongen kommer i gång.
Men skogsvandringar behöver inte bara handla om svamp poängterar hon:
– Vi har det bästa blåbärsår jag kan minnas. Bären är så många och så stora att det är svårt att tro sina ögon på vissa ställen. Så jag ägnar mig åt bärplockning i första hand nu.
Jan Andersson är mångårig medlem i Uppsala svampklubb, bor i Jumkil och har samma erfarenhet av årets svampsäsong som Eva Allestedt:
– Det har varit alldeles för torrt. Jag har inte hunnit få full kontroll på svampställena i sommar, men där jag gått har det varit dåligt. Men på ett ställe hittade vi några bleka kantareller. Fantastiskt möra och goda, de bleka är faktiskt mycket godare än vanliga kantareller, säger Jan Andersson.
De bleka kantarellerna växer i lövskog och ser ut som vanliga kantareller förutom att färgen är mycket blekare. Vid en snabb tur upp till ett av Jan Anderssons svampställen är det tydligt att svampsäsongen är på gång även om det går långsamt.
I en dikesren tittar några mycket små kantareller försiktigt upp mellan grus och vissna löv:
– De smakar bäst om de inte är alltför stora, säger Jan Andersson men avstår från att plocka just de här minimala exemplaren.
Liksom alla svampkännare, svampböcker och -artiklar varnar Jan Andersson för att äta svamp man inte är helt säker på att inte är giftig.
– Alla svampar går att äta. En gång, säger Jan Andersson, tonfallet gör helt klart att det är mycket oklokt att inte ta reda på vilka det är som går att äta vid flera tillfällen.