Varje vecka träffas sjukhusledningen, med representanter från alla verksamhetsområden, på Akademiska sjukhuset för att rapportera om läget. Enligt Agnes Gradstock, HR-chef på Akademiska, såg det överlag bra ut på onsdagens möte.
– På vissa avdelningar är det mer ansträngt, men det är inget krisläge någonstans. Det finns vissa avdelningar där man har haft några sjukdomsfall och där man har fått dra in någon vårdplats jämfört med öppethållandeplanen, men på alla håll så rullar det ändå på utifrån den plan man har haft.
Hon säger att bemanningsläget generellt är mer ansträngt på sommaren, men att det verkar som att de olika verksamhetsområdena ändå har hanterat den nedskalade sommarbemanningen.
– Får man ett par sjukfall så kan det påverka ganska mycket, men det är ändå situationer som man lyckats lösa med bland annat ändringar i scheman. Vi har ju också vissa avdelningar där man får extra ersättning om man frivilligt väljer att ta ett extra pass, och det kanske man har fått nyttja i lite högre grad än man tänkt sig beroende på korttidssjukfrånvaro, säger Agnes Gradstock.
Akademiska sjukhuset drar ner på sin verksamhet på sommaren för att parera för semesterperioden, men på vissa områden går inte det att göra. Intensivvård, förlossning och neonatalavdelning måste till exempel vara i gång.
– Då bygger det mycket på att man har den bemanning man tänkt, och blir det då någon sjuklucka så kan det bli svårare.
Efter ett par tuffa somrar på BB på Akademiska sjukhuset såg läget bättre ut inför den här sommaren, som UNT tidigare skrivit om. Det är en bild som Agnes Gradstock nu bekräftar. Man har till exempel inte behövt hänvisa blivande mödrar till andra sjukhus, åtminstone inte utifrån bemanningen.
– Sedan kan det ju alltid vara så att det ett visst dygn kan behövas en viss omfördelning, men enligt den rapport jag fick så rullar det på enligt plan, säger Agnes Gradstock.