Så är det att åldras i Uppsala

Skillnaderna är stora mellan människor i stan och på landsbygden.

I startgroparna. Nu ska Uppsala kommun bli bättre för äldre. På tisdagen presenterades rapporten Äldrevänlig stad. Från vänster Erik Pelling, Roger Jo Linder och Jan Ask.

I startgroparna. Nu ska Uppsala kommun bli bättre för äldre. På tisdagen presenterades rapporten Äldrevänlig stad. Från vänster Erik Pelling, Roger Jo Linder och Jan Ask.

Foto: Anna Bill

Uppsala2017-11-28 19:00

Det visar rapporten Äldrevänlig stad - om hur det är att åldras i Uppsala som presenterades på tisdagen. Undersökningen bygger på intervjuer med äldre, sammanlagt 900 personer över 60 år, och svaren blir en vägledning för fortsatt arbete. Det är den historiskt sett största dialogen Uppsala kommun har upplevt; var 20:e 60-plussare har svarat.

På plats i Karl-Johansgårdarna fanns Erik Pelling (S) kommunalråd med ansvar för äldrefrågor, Jan Ask från Uppsala pensionärsföreningars samarbetsråd samt projektledare Roger Jo Linder.

– Hela västvärlden delar problemen med en åldrande befolkning, sa Erik Pelling och skissade en framtida bild av de ekonomiska insatser för äldre som kommer att krävas i Uppsala om bara 13 år:

– Det handlar om en demografisk utmaning. I dag utgör kostnaderna för åldersgruppen över 60 år - med tyngdpunkt på 80-plussarna - en sjättedel av kommunens totala budget, runt 2 miljarder kronor. Men 2030 kommer kostnaderna att handla om en fjärdedel av budgeten.

Roger Jo Linder pekade på några enkätresultat som sticker ut, bland annat att folk verkar bli nöjdare och nöjdare ju äldre de är.

– När det handlar om tankar och förslag till förbättringar svarar 90-åringarna påfallande ofta att det mesta är bra som det är.

En annan sak som förvånat handlar om inställningen till livssituationen hos stadsbor och folk på landsbygden.

– Då ser man att de som trivs allra bäst är de äldre som bor i Svartbäcken. Där är 87 procent nöjda med sin livskvalitet.

På motsatta sidan skalan återfinns Almunge. Där tycker bara 37 procent att det är en bra ort att åldras i.

– I rapporten har konflikten mellan stad och landsbygd fått en extra dimension. Vi visste tidigare att det fanns skillnader, men inte att de var såpass stora, kommenterar Erik Pelling.

– Ja, här kan man börja fundera både på det ena och det andra, sa Roger Jo Linder.

Deras teori är att det handlar om socioekonomiskt svaga grupper med låg utbildnings- och inkomstnivå-

Bland de områden som 60-plussarna listat finns upplevd åldersdiskriminering. Det är något som Jan Ask ser allvarligt på.

– Problemet folk upplever starkast är ålderism, alltså fördomar och stereotyper om äldre som kan leda till åldersdiskriminering. Sverige är rankat näst sämst i världen när det gäller negativ inställning till äldre. Bara Estland är värre. Därför måste vi jobba med frågan och komma till rätta med ålderismen i samhället.

Synpunkterna från 60-plussarna kommer nu att bli en viktig grund i arbete med att göra Uppsala kommun äldrevänlig.

– Ambitionen är att en handlingsplan ska stå klar till årsskiftet. Och alla ska vara med, inte bara kommunen. Det här handlar om hur hela samhället ska anpassa sig efter en åldrande befolkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om