Åtta punkter finns med i den trygghetssatsning som allianspartierna i Uppsala kommun presenterade på onsdagen. Bland annat vill man förstärka socialtjänsten inom flera områden, införa trygghetskameror på brottsutsatta platser, upprätta en trygghetsplan för kommunen samt lägga närmare sex miljoner kronor på ordningsvakter och trygghetsvärdar. Utöver detta vill man även starta en så kallad trygghetscentral med ett särskilt trygghetsnummer dit kommuninvånarna kan ringa.
– Polisen har varit tydliga med att de inte klarar sitt uppdrag. Då är det vår skyldighet att säkerställa en infrastruktur lokalt som kan hålla ordning, säger Stefan Hanna (C).
Trygghetscentralen ska drivas i samarbete med regionen och tanken är att den nuvarande färdtjänstcentralen ska utvecklas och inkludera även detta nummer.
– Trygghetscentralen kan gå ut med information till exempelvis taxibilar som har körningar i närheten om att förarna kan vara extra uppmärksamma på att det finns en person i området som känner sig otrygg.
Enligt Stefan Hanna finns personalresurserna redan på färdtjänst- och sjukvårdsbemanningen. Några extra arbetstimmar behöver dock säkerställas.
Marlene Burwick (S) säger att hon välkomnar alliansens engagemang i trygghetsfrågorna.
– Det är bra att vi har en bred samsyn. Men mycket av det som framkommer i förslaget har vi redan beslutat om, exempelvis trygghetsvakter och övervakningskameror.
Vad är er inställning till ett trygghetsnummer?
– Jag har inget principiellt emot det. Men frågan är om det verkligen hjälper? När man har parallella system (trygghetsnummer och SOS-alarm reds anm.) så finns det risk att det blir otydligt.
I Stockholm finns det ju ett så kallat trygghetsnummer. Kan inte det vara aktuellt för Uppsala också?
– Men där ligger det på SL och gäller främst tunnelbanesystemet. Jag har svårt att se att det ska bli en fråga för kommunen.
UNT har tidigare rapporterat om kommunens satsning på så kallade trygghetsvakter i Uppsala.