Att döma av SvD:s sammanfattning är det ingen uppmuntrande läsning. Partiet sägs ha ”dåligt självförtroende” och har ”tappat initiativet i debatten” för att i stället ägna sig åt ”inåtblickande navelskåderi”.
De åtgärder som föreslås är å andra sidan inte så dumma. Det vore exempelvis en välsignelse om S ville öppna sin valberedningsprocess. Vi utomstående skulle slippa traggla oss igenom kremlologiska långreportage om partiets falangstrider, och S skulle slippa framstå som en paranoid frimurarsekt som inte ens litar på de egna medlemmarna.
Inget fel på de andra förslagen heller. Ökad kontakt med gräsrötterna låter väl bra, och att minska partistyrelsen från femtio personer (inräknat ersättare) vore inte heller dumt. Men räcker gör det knappast. Socialdemokraternas problem kan inte lösas med omkopplingar i organisationsstrukturen, och när kriskommissionens rapport presenteras i dag är det inte dessa förslag som lär väcka störst intresse utan snarare de om politik och idédebatt. Det är bristen på politisk relevans, avsaknaden av en modern berättelse, som först och främst handikappar partiet — inte mängden styrelseledamöter.
Att det gamla statsbärande partiet tar sig i kragen är inte bara något som skulle gynna S. En ny undersökning ger partiet 25,6 procent, efter M på 31,8 procent. Bägge har tappat en smula, men upp rusar MP (11,4) och SD (8,5).
Dagens läge, där de allt mindre nya Moderaterna sväller över alla bräddar, medan S är för internt kluvna och modlösa för att över huvud taget fungera som opposition, gynnar egentligen bara dessa två partier. MP, för att partiet just nu lyckas framstå som den enda friska kraften både i vänsterblocket och den politiska mitten, och SD för att ett par procent sura sosseväljare drivit över till det enda parti som ständigt står emot regeringen.
Så, socialdemokrater: vänligen ryck upp er. Det räcker inte med en driven regering. Sverige behöver en opposition också.
S-problemet är politiskt
Det är inte lätt att vara socialdemokrat i dessa dagar. Inte nog med att vänster- och högerfalangerna fingrar på kniven inför partiledarstriden, och man i medierna bombarderas med usla opinionsmätningar. Till det ska läggas en lika strid ström interna haverirapporter, vars klagovisor knappast höjer stämningen.Nu senast har SvD fått tag på en sektion av partiets krisrapport, egentligen avsedd för publicering först i dag. Dokumentet är författat av kriskommissionens organisationsgrupp, en av de fyra som har att utreda Socialdemokraternas problem (de andra tre diskuterar politiken, valresultatet och idédebatten).
Aron Lund
Foto: Jörgen Hagelqvist
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!