Den bostadsrapport som tagits fram på uppdrag av landshövding Peter Egardt och som lades fram i torsdags innehåller flera förslag med partipolitisk prägel. Det menar företrädare för partierna till vänster som nu undrar hur rapporten kommer att presenteras för regeringen.
– Det är viktigt att landshövdingen förklarar att det inte finns någon politisk samsyn kring rapporten, utan att det finns politiska skillnader, säger kommunalrådet Marlene Burwick (S) som är en av medlemmarna i arbetsgruppen som tagit fram rapporten.
Det var i höstas som landshövding Peter Egardt gav en grupp bestående av representanter från bland annat byggföretagen, kommunen, hyresgästföreningen och universitet i uppdrag att kartlägga vad man kan göra åt länets bostadsbrist.
Som ordförande för gruppen utsåg Peter Egardt, som själv har arbetat på Handelskammaren, Magnus Åkerman vid Handelskammaren i Uppsala. Liksom Peter Egardt är Magnus Åkerman också moderat, just nu med en plats i Uppsala kommunfullmäktige. Att han haft ett inflytande kan anas i rapportens förord där han konstaterar att alla parter i gruppen inte alltid varit eniga och att förslagen som läggs fram därför är Magnus Åkermans tolkning av gruppens arbete.
Att huvudansvaret för bostadsrapporten lades hos en politiker och företrädare för Handelskammaren, i stället för hos en tjänsteman på länsstyrelsen, gör att rapporten kommer i ett annat ljus tycker Marlene Burwick.
– Det är positivt att vi tillsammans har funderat över problemen på bostadsmarknaden. Men till syvende och sist till handlar det om politiska avvägningar och där skiljer vi oss åt när det gäller hur vi vill angripa bostadsbristen. Rapporten är ett bevis för det.
Framförallt handlar det om formuleringarna att hyressättningen bör bli friare och att en friare andrahandsuthyrning på kort sikt är den enskilt viktigaste åtgärden för att lindra bostadsbristen.
– Att förenkla andrahandsuthyrningen kan vara en liten pusselbit men vi socialdemokrater ser inte alls att det skulle vara den enskilt viktigaste åtgärden. Och vi vill inte ha en friare hyressättning, vi tycker att den är bra som den är i dag, säger Marlene Burwick.
Även Vänsterpartiet kommunalråd Ilona Szatmari Waldau är kritisk.
– Bostäder är ett område där det lätt blir partipolitik, men länsstyrelsen ska inte ta politisk ställning och det tycker jag att man gör nu.
Inte minst är hon fundersam över de formuleringar som vill begränsa rätten att överklaga byggplaner.
– Det känns märkligt att länsstyrelsen som är ett statligt organ så tydligt går in och säger att man är emot lagar inom byggområdet.
Både Peter Egardt och Magnus Åkerman tillbakavisar kritiken:
– Arbetsgruppen har varit mycket brett sammansatt med representanter för alla de intressen som har med bostäder och byggande att göra, säger Peter Egardt.
Enligt Magnus Åkerman är det inte förvånande att rapportens slutsatser inte i alla delar delas av alla läsare. Han anser inte att den lider av partipolitisk slagsida utan innehåller kritik mot flera olika parter och intressen i bostadsfrågan.
S och v kritiska till bostadsrapporten
Landshövdingens bostadsrapport har skrivits av en moderat politiker och har ett borgerligt anslag, trots att länsstyrelsen inte ska ta politisk ställning. Rapporten bör därför inte presenteras som något hela länet står bakom. Det menar kritiker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!