Rotavdraget har varit en succé - men bara för dem som redan har. Det anser Hyresgästföreningen i Uppsala som kräver att även hyresrättsinnehavare ska kunna få byggbidraget.
Enligt siffror som Hyresgästföreningens lokala distrikt hämtat hem från SCB och Skatteverket betalades 440 miljoner kronor i bidrag till renoveringar och tillbyggnader av villor och bostadsrätter i Uppsala län under 2011. I fjol växte den summan till 500 miljoner kronor.
Men både andelen som får avdrag och beloppen ökar med stigande inkomst - under 2011 gick mer än en tredjedel, eller 180 miljoner kronor av bidraget, till personer med över 400 000 kronor i årsinkomst. För 2012 finns ännu inga detaljerade siffror om fördelningen, men allt tyder på att trenden fortsätter.
– Snedfördelningen mellan olika boendeformer har accelererat. Ju fler som använder avdraget, desto mer växer orättvisorna. Vi vill att även hyresrättsinnehavare ska omfattas av avdraget, säger Jens Lundberg, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen i Uppsala.
I april förra året tillsatte regeringen en kommitté för att utreda om det är möjligt att utöka rotavdraget i den riktning som bland Hyresgästföreningen, Sabo (Sveriges allmännyttiga bostadsföretag) och Fastighetsägarna efterlyst. Men utredningen har dragit i långbänk och ett besked väntas tidigast i höst.
– Det känns som att det varit en väldigt långsam process som inte kommit någon vart. Överhuvudtaget är det alldeles för lite debatt om bostadsfrågan och vi hoppas att det ska bli ändring på det inför valet nästa år, säger Cecilia Staland, ordförande i Hyresgästföreningen Uppsala-Knivsta.
Rotavdraget kostade statskassan drygt 13 miljarder kronor under 2011 och 14,6 miljarder kronor under 2012, enligt de senaste siffrorna.