Rysstenen blir minnesmärke?
- Gör stenen till ett officiellt minnesmärke med en informationstavla, som berättar sanningen om Krampenlägret och de övriga rysslägren i Sverige. Det är det minsta vi kan göra för att hedra de människor som fanns här under andra världskriget.
Landshövdingen i Västmanland, Jan Rydh, säger att han kan tänka sig att lyfta upp frågan om denna del av den svenska 1900-talshistorien på "nationell nivå".
Länge var stenen med hammaren och skäran inuti en större stjärna och texten CCCP 1944 gömd bakom mossa och sly.
Yngve Gunnarsson har sett till att den kommit fram i ljuset. Han uppfattar inskriptionen i stenen som en bön från lägerfångarna att inte glömma dem och deras öde.
Välbesökt område
- För mig är stenen inte i första hand politisk. Den ger oss en möjlighet att i efterhand visa respekt för mänskliga värden, för dessa mäns öden.
"Rysstenen" står intill den väg djupt inne i den västmanländska barrskogen som de sovjetryska Krampenfångarna byggde åren 1942-1944. Vägen leder förbi några mycket välbesökta statliga ädelfiskesjöar.
Av en händelse är stenen också belägen vid den stig som leder från vägen till Kungens pass vid den kungliga älgjakten här vartannat år.
50 år efter masshemresan, inför kungajakten i oktober 1994, gav Yngve Gunnarsson landshövding Jan Rydh ett förslag:
- Jag ville att han skulle be kungen skriva sin namnteckning på stenen som sedan kunde huggas in i den. Det hade varit ett värdigt erkännande att man fattade ett felaktigt beslut om masshemresan 1944.
- Landshövdingen ansåg att det inte var genomförbart och tog, om jag förstått det hela rätt, inte upp saken. Men det är aldrig för sent, tillägger Yngve Gunnarsson.
Nationell nivå
Jan Rydh säger till UNT:
- Det finns all anledning att uppmärksamma denna del av den svenska 1900-talshistorien. Men jag ansåg då inte att jag kunde be kungen skriva sitt namn på stenen helt apropå.
- Jag är emellertid beredd att nu ta upp frågan om sovjetryssarna och lägren för dem på nationell nivå. Det är väsentligt att det som då skedde kan sättas in i sitt historiska sammanhang, säger Jan Rydh.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!