Ryssland klarar inte att leverera
Inget land blir helt opåverkat. Om inte annat kommer denna gaskris, särskilt om den drar ut på tiden, fortplanta sig i ett allmänt tryck uppåt på energipriserna. De länder, som visa av tidigare liknande incidenter, byggt upp reserver kan tills vidare tulla på dem och komma något lindrigare undan.
Men de nya, centraleuropeiska EU-länderna, utan sådana buffertar, drabbas hårt av de strypta leveranserna - vilket inträffar samtidigt som de upplever den kallaste vintern på decennier. Värst verkar det för dagen vara i Bulgarien, med tomma gasledningar och minus 16 grader. I Ungern fick biltillverkaren Suzuki strypa produktionen. Slovakien och Rumänien har utlyst undantagstillstånd.
Att söka efter någon form av logisk och rationell motivering för denna konflikt mellan Ryssland och Ukraina är utsiktslöst. Ukraina vill bli medlem av EU (och Nato). Varför skulle landet då "stjäla" gas, som Ryssland påstår, och därmed utsätta EU - vars välvilja man är angelägen om - för dessa allvarliga olägenheter?
Ryssland har under de senaste månaderna drabbats av en kraftig ekonomisk nedgång - en kombination av den internationella finanskrisen och det dråpslag mot utländska investerares vilja att fortsätta att satsa på Ryssland som den dåraktiga aggressionen mot Georgien i augusti utgjorde. Varför skulle landet då agera så att ytterligare lök läggs på laxen? Just nu, när man som bäst behöver de inkomster som gasexporten till EU hittills givit - och när det borde vara av särskilt stort intresse att värna sitt (i och för sig något anfrätta) rykte som stabil och säker leverantör?
Kanske är det ändå kvardröjande supermaktsreflexer hos den sovjetnostalgiska ryska ledningen som är boven i dramat? Det uppstudsiga Ukraina ska kväsas, kosta vad det kosta vill.
För Europas länder finns det en, alldeles uppenbar slutsats att dra. Det energipolitiska beroendet av det opålitliga Ryssland måste minskas så snabbt och kraftigt som möjligt - av både miljöskäl och politiska skäl. Kärnkraft, sol, vind, energieffektivisering - och gemensam europeisk infrastruktur. Allt behövs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!