Ryska näverbrev - 1000-talets sms-meddelanden
I den gamla ryska staden Novgorod har arkeologer grävt fram nästan tusen näverbrev från 1000-1400-talen. De flesta skrevs av vanliga enkla människor och ger unika ögonblicksbilder ur vardagen.
Professor Andrej Zaliznjak från Moskva visar bilder på näverbrev som grävdes fram vid Novgorod.
Foto: Robert Berthagen
Professor Andrej Ziliznjak från Moskva nickar instämmande.
- Innehållet är liknande. Det rör sig om privata meddelanden beställningar, räkenskaper, kärleksbrev allt möjligt.
Första fyndet
Det första fyndet gjordes 1951 och väckte stor sensation. I dag har 953 näverbrev hittats i Novgorod, som ska ha grundats år 862 av vikingahövdingen Rurik. Forskarna tror att uppåt 20 000 näverbrev kan ligga kvar, väl bevarade i den fuktiga jorden.
- Vi har bara undersökt 1,5 procent av stadens medeltida yta. Eftersom breven verkar vara ganska jämnt spridda, så det är bara att räkna, menar professor Zaliznjak, som deltar i det pågående 16:e Nordiska slavistmötet i Uppsala.
Hur många brev arkeologerna får chansen att hitta är en annan sak. Det är en kamp om tiden, mellan arkeologer som vill gräva och stadens myndigheter som vill bygga.
Näverbrev i Sverige
Enstaka näverbrev har hittats på andra håll, tre i Sverige. Att så många har bevarats just i Novgorod beror på att staden byggdes i en sumpmark. I de fuktiga och upp till åtta meter tjocka jordlagren har inget syre trängt ned.
Från början trodde forskarna att brevskrivarna hade stavat fel. Texterna stämde inte med kyrkslaviskan, som var kulturens skriftspråk i medeltida Ryssland.
Men efter många års studier kunde professor Ziliznjak visa att de var skrivna på ett helt nytt språk, ett enklare skriftspråk som byggde på talet. Han kunde också visa att många vanliga enkla människor var skrivkunniga.
På 1300-talet skrev en man till sin hustru: "Från Boris till Nastasia. När det här brevet kommer fram, så skicka mig en man på en häst, för jag har mycket att göra här. Och skicka skjortan, jag glömde skjortan."
- Det syns direkt om breven är skrivna av professionella skrivare. Då är raderna så här jämna och fina, säger han och visar på ett näverbrev som hittades i somras.
Kärleksbrev
Allra intressantast tycker han ett kärleksbrev är som en kvinna skrev på 1000-talet.
- Arkeologerna ville inte tro att det var skrivet av en kvinna för så länge sedan. Att kvinnor var skrivkunniga för tusen år sedan var helt oväntat för många.
I slutet på 1100-talet skrev en förskjuten hustru till sin bror:
"Från Gostiata till Vasilij: Det som min far gav mig och släkten sköt till, det behåller han. Nu tar han sig en ny hustru, men mig vill han inte ge någonting. Han har jagat bort mig och tar en annan till hustru. Kom hit är du snäll!"
Alldeles speciell är en vaxtavla med en psalm ur Psaltaren. Tavlan har daterats till 1015. Felmarginalen är 35 år, så texten kan ha skrivits så tidigt som 980.
- Jag är mycket tacksam över all hjälp jag fått från Göran Possnerts grupp på Ångströmlaboratoriet i Uppsala att datera vaxtavlan. Svenska experter är väldigt skickliga på dateringar, säger professor Ziliznjak.
De sista näverbreven skrevs omkring 1400. Sedan tog billigt papper över.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!