Rymdteknik kan skapa fler jobb

Den robusta rymdtekniken spås ge fler jobb på jorden.  Frågorna diskuterades vid ett seminarium på Uppsala slott i förra veckan.

Landshövding Peter Egardt.

Landshövding Peter Egardt.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2012-01-24 10:09

 Arrangör var länsstyrelsen. Ett 70-tal personer hade bjudits in, bland dem deltagare i riksdagens rymdnätverk och från utbildnings- och försvarsutskotten.
Seminariet leddes av landshövding Peter Egardt som också är ordförande i Rymdstyrelsen.
– Vi behöver ha en mer sammanhållen rymdpolitik. Inom kort kommer regeringen med en ny forskningspolitisk proposition så det är viktigt att vi tar upp frågorna. Uppsala universitet är duktig på rymdforskning. Vi har dessutom ett antal mindre men världsledande teknikföretag som har sitt ursprung i den forskningen, säger han.
Några exempel på områden som Peter Egardt vill lyfta är raketbasen Esrange i norra landet som kan utvecklas för tester av ny rymdteknologi.
– Men också forskning inom nanoteknologi, datateknik och elektronik. Där är Uppsala Universitet framstående på flera områden, säger han.

Den rymdtekniska forskningen innebär också jobb i den civila sektorn. Ett Uppsalaföretag som har sin grund i forskning vid Ångströmlaboratoriet är ÅAC Microtec som utvecklar små, kraftfulla och billiga satteliter.
Deras teknologik har varit så framgångsrik så att amerikanska rymdstyrelsen Nasa har inlett ett samarbete. Nu försöker företaget använda tekniken för civilt bruk. Samarbeten med företag som Atlas Copco, Ericsson och Volvo Aero har etablerats.
– Det är lätt att överföra rymdteknik till andra områden genom att kraven på rymdteknologin är så hårda. Vi vill flytta tekniken från rymden till jorden, säger Fredrik Bruhn, grundare och vd.
ÅAC Microtec använder exempelvis sin sattelitteknologi för att mäta vibrationer och gång i Volvo Aeros motorer.
De censorer som ÅAC har utvecklat är så robusta så de klarar de höga temperaturerna Volvo Aeros flygmotorer.

De data som censorerna tar emot skickas trådlöst. På så sätt kan motorerna övervakas kontinuerligt.
– Mår motorn dåligt säger censorerna till. Det här gör bland annat att man bättre vet när service behöver göras.
Ett annat område är teknik för Atlas Copcos gruvborrar som kräver teknologi som klarar lika stora påfrestningar som en sattelit, säger Fredrik Bruhn.
ÅAC Microtec håller som bäst på att bygga upp en mindre fabrik för serietillverkning av sina produkter i Uppsala. Företaget har ett 25-tal anställda, och det kan bli fler.
I ett förslag till utbildningsdepartementets forsknings- och innovationsproposition vill Rymdstyrelsen att anslagen ökas med 110 miljoner kronor för ökad utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om