Avtalet sträcker sig över en tioårsperiod och innebär att Uppsalaföretaget kommer leverera testsystem till USA.
– Det här är ingen liten grej att få till, säger Fredrik Bruhn, vice vd och affärsområdesansvarig för rymd- och försvar på ÅAC.
Sedan 2009 har ÅAC samarbetat med Försvarets materielverk och amerikanska flygvapnets forskningsavdelning. Företaget har inom samarbetet tagit fram teknik som Nasa har fått upp ögon för.
Satelliterna från Uppsala utmärker sig genom att fler processorer, mer minne, kan stoppas in på en liten yta. Enligt Fredrik Bruhn var det amerikanerna som tog initiativet till samarbetet eftersom de ville ersätta sin egen teknik med den nya.
– Det är väl kopplat till deras krympande budget. De vill få ut mer data från satelliter än vad de får i dag. Detta genom att bygga små, men fler. Våra är billigare, men med bättre prestanda.
Förhandlingarna med Nasa har pågått under två år.
– Amerikanerna har en sträng exportlagstiftning när det gäller militära system.
Det krävs ett överstatligt avtal med godkännande av både den amerikanska och svenska regeringen för att vi ska få igenom avtalet.
Nu investerar svenska Rymdstyrelsen och Nasa i ÅAC. Syftet är att sätta ihop ett första satellitsystem som ska levereras till mitten av nästa år och förhoppningsvis i slutet av året skjutas upp i rymden. Meningen med projektet är att testa samarbetet.
Enligt Fredrik Bruhn är ÅAC det första icke-amerikanska företaget i världshistorien som får leverera styrdatorer, flygelektronik, till Nasa. Han tror att detta kommer öppna upp för fler samarbeten, både nationella och internationella.
– USA har alltid varit en fredad marknad där de aldrig släppt in utländska företag inom vårt område. Samarbetet ger oss hög trovärdighet i det europeiska och inte minst svenska rymdetablissemanget, säger han. Kan vi leverera till Nasa kan vi även lösa industriella tillämpningar.
Uppsalaföretaget förväntas nu öka sin produktion i Sverige, samt starta ett dotterbolag utanför landets gränser. I slutet av 2011 förväntas bolaget vara etablerat på Nasa Ames Research Center i Kalifornien, USA.
Rymdteknik från Uppsala till Nasa
Nasa väljer att satsa på svenska satelliter från Uppsala. Som första icke-amerikanska företag startar nu ÅAC Microtec ett samarbete med den amerikanska rymdjätten.
Foto: Staffan Claesson
FAKTA
ÅAC Microtec
- Företaget grundas 2005 som en spinoff från Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet.
- Specialiserade på mikroelektronikpaketering som de utvecklar, producerar och marknadsför.
- ÅAC har nu via Rymdstyrelsen slutit ett tio år långt leveransavtal, gällande små och kostnadseffektiva satelliter, med Nasa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!