Rymden, hallå!

Visste du att varma sensommarkvällar är perfekta för rymdspaning? Här ger Sveriges enda astronauts sina bästa tips!

Foto: Digital Art

Uppsala2010-09-05 08:59

Astronauten Christer Fuglesang är den ende svensk som faktiskt har varit ute i rymden på riktigt. Det är en dröm han haft sedan han var liten.
- Jag har alltid tyckt att det är spännande med det oändliga och vad som kan finnas däruppe, säger han.

Nu har Christer skrivit en bok för att väcka barn och ungas intresse för rymden. I Rymdresan får vi följa syskonen Markus och Mariana och deras farbror Albert ut i kosmos i ett hemmabyggt rymdskepp.

Tyvärr får man aldrig se några ritningar - att bygga ett eget rymdskepp är nämligen inte det lättaste.
- Det svåraste är att hålla folk vid liv, säger Christer Fuglesang. Skeppet måste vara lufttätt, och man måste ha syre och vatten och sådant. Om man ska göra en kort resa kan man ta med sig det man behöver, men annars måste man ha ett system för att till exempel rensa sitt vatten.

Christers bästa tips till dig som är nyfiken på rymden är att önska dig ett teleskop i födelsedagspresent. Ett teleskop är en sorts kikare som man använder för att titta på rymden.
- Ett ganska bra och kraftigt teleskop kostar runt en tusenlapp. Med det kan man se konturer på månen, planeten Jupiters fyra stora månar och kanske Saturnus ringar. Man kan till och med se planeterna Uranus och Neptunus, men bara som stjärnor. Med ett teleskop ser man dessutom Vintergatan mycket bättre.

Nu på sommaren kan du faktiskt rymdspana även utan teleskop. Men se till att vara på ett mörkt ställe, till exempel ute på landet (i en stad är det alldeles för mycket ljus).
Stjärnklara kvällar kan man se satelliter på natthimlen med blotta ögat. På kvällen när det är mörkt på jordytan speglas nämligen det sista solljuset mot satelliterna i atmosfären. De lyser då upp som rörliga stjärnor.

Christer Fuglesang berättar att den som har tur till och med kan få syn på den internationella rymdstationen ISS.
- Den lyser starkare än stjärnorna. Man kan tro att det är ett flygplan, men ISS rör sig snabbare och stadigare.

3 tips för rymdspanare

1. Läs mycket, både vetenskap och science fiction (böcker som handlar om framtiden). Då både lär du dig saker och har kul på samma gång.

2. Köp ett eget teleskop att titta på natthimlen med.

3. På internetadressen www.esa.int/seeiss (obs - på engelska) kan du få information om när rymdstationen ISS är synlig från Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om