Rykten lockar EU-migranter till Uppsala

Uppsala måste ge hjälp till de som kommer hit för att tigga. Men det finns risker med att hjälpa för mycket. Det anser personer som träffar de hemlösa EU-migranterna i vardagen.

Skapar relationer. Att kyrkor är med i samarbete kring de hemlösa             EU-migranterna är viktigt eftersom många av dem är kristna och därför känner förtroende, menar Eva Moberg  som jobbar på natthärbärget i Ulleråker som drivs av Livets Ord. ”Att skapa 
relationer med gruppen är jätteviktigt för alla. Det blir också ett slags integrationsarbete, jag brukar till exempel vara tydlig med hur viktigt det är att inte skräpa ner i Sverige.”

Skapar relationer. Att kyrkor är med i samarbete kring de hemlösa EU-migranterna är viktigt eftersom många av dem är kristna och därför känner förtroende, menar Eva Moberg som jobbar på natthärbärget i Ulleråker som drivs av Livets Ord. ”Att skapa relationer med gruppen är jätteviktigt för alla. Det blir också ett slags integrationsarbete, jag brukar till exempel vara tydlig med hur viktigt det är att inte skräpa ner i Sverige.”

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-03-28 14:00

– Det är helt nödvändigt att vi erbjuder akut hjälp för deras basbehov, både för deras och vår skull och för att det inte ska växa fram läger i Uppsala. Utan kontakt med gruppen tappar vi greppet, säger Margaretha S Paras som är verksamhetschef på Uppsala stadsmissions dagverksamhet Crossroads i Librobäck för hemlösa EU-migranter.

Eva Moberg som är verksamhetsansvarig på Livets Ords natthärbärge i Uller­åker håller med.

– Det är viktigt att skapa relationer med dem och skönt för våra samveten att göra något. Att visa dem kärlek och respekt är ett första steg, där börjar förändringen, men enbart detta lyfter dem inte ur fattigdom, säger Eva Moberg.

Det här var första vintern som Uppsala erbjudit en mer organiserad hjälp för de hemlösa EU-medborgare som kommer hit och tigger. På Crossroads kan de duscha, gå på toa, få viss undervisning och hjälp med myndighetskontakter. Natthärbärget har 40 sängplatser, som fördelas enligt ett rullande schema.

Den 15 april stänger natthärbärget medan det i veckan blev klart att Crossroads fortsätter ha öppet ett halvår till.

Verksamheterna har nu utvärderat hur det gått. I rapporterna kan man läsa att samarbetet mellan kommunen, organisationer, kyrkor och polisen överlag funkat bra och att samarbete är ett måste också i fortsättningen.

På Crossroads har man, vid sidan av hjälp med basbehoven, haft som mål att motivera människor att hitta alternativ till tiggeri. Ett arbete som kräver mycket tid och resurser, enligt rapporten.

– Vi tycker ändå att vi kommit en bit. Men vi måste fråga oss vad som är rimligt att uppnå och lägga ambitionsnivån rätt. Många av dem är analfabeter, säger Margaretha S Paras.

Baksidan med hjälpen är att det kan uppmuntra männi­skor att komma hit och tigga, konstateras i utvärderingen från natthärbärget. Personer som aldrig tidigare tiggt har kommit hit eftersom de hört att man kan tjäna en hel del pengar och att man får sängplats.

– Vi får inte hjälpa så mycket att vi sänder fel signaler. Vi ska inte ta ifrån dessa personer deras eget personliga ansvar, utan försöka uppmuntra dem att hitta andra vägar än att tigga, säger Eva Moberg.

Det har också gått rykten på bland annat sociala medier bland rumäner om att det finns jobb och bostäder i Uppsala. Vissa har därför blivit mycket besvikna när de kommit hit.

Eva Moberg tycker att Uppsala ska fortsätta erbjuda natthärbärge vintertid. Men att antalet platser inte bör bli fler.

– 40 platser är mycket om man jämför med andra städer. Vi kan inte erbjuda platser åt alla, det här är bara ett tillfälligt härbärge där det inte är meningen att folk ska bo.

I natthärbärgets rapport konstateras också att det förekommer skenhandikapp. Det finns de som rör sig fritt på härbärget, men på stan utger sig för att ha handikapp.

– De är fattiga och desperata och då vet nöden inga gränser. Men det finns ju de som verkligen är handikappade också, säger Eva Moberg.

Uppsala stadsmission skriver att de är villiga att fortsätta med Crossroads i ytterligare ett par år med bidrag från kommunen, men att det behövs satsas mer än i dag för att man ska kunna ge mer individuellt stöd. Men det är i Rumänien de stora hjälpinsatserna måste sättas in, betonar både Crossroads och natthärbärget.

– Min dröm är att vi i Uppsala kan jobba väldigt tajt med organisationer i Rumänien. Vi behöver hitta samarbeten så att vi kan ge konkreta tips var de kan vända sig därhemma, säger Margaretha S Paras.

Hon hoppas att Uppsala kan få del av de 90 miljoner kronor som de närmaste fem åren ska satsas på fattiga EU-medborgare i Sverige, pengar som främst kommer från EU.

Uppsalas politiker ska nu diskutera vilken hjälp som Uppsala framöver ska ge, bland annat utifrån rapporterna från Crossroads och natthärbärget.

Insatser i Uppsala Uppsala kommun med och betalar

Crossroads i Librobäck är en dagverksamhet med toaletter, duschar, tvättmaskiner och kök. Där ges råd och stöd i myndighetskontakter samt lättare utbildning. ­Projekt med bland annat virkning av grytlappar har påbörjats. Crossroads drivs av Uppsala stadsmission, med ekonomisk hjälp från Uppsala kommun. Cross­roads öppnade 7 november 2014 och skulle ha stängt 15 april, men i veckan beslutade socialnämnden att förlänga ­projektet ett halvår.

Natthärbärget i Uller­åker har 40 sängplatser som fördelas enligt ett rullande schema. Där finns kök, toaletter, duschar och tvätt­maskiner. Det är inte öppet dagtid. Härbärget drivs av Livets Ord med ekonomisk hjälp från Uppsala kommun. Härbärget öppnade 28 novemer 2014 och stänger 15 april.

Uppsala kommun har ­hittills satsat 1,2 miljoner kronor på Crossroads och härbärget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om