David och Martin Wallin från Uppsala/Stockholm var ett av paren som valts ut för att delta i kvalet. De kallar sig Broils Brothers och är båda riktiga ”matfreaks”.
– Vi brinner för all form av mat och grill så det var självklart för oss att ställa upp när vi fick se att det var grill-sm. Vi har legat i hårdträning sedan dess.
De valdes ut bland många andra utifrån skriftliga motiveringar. Tävlingen hölls i Boländerna och var upplagd i tre steg; fläskfilé, entrecote och kyckling. En timme per köttsort hade de tävlande på sig. David och Martin Wallin hade lagt sin filé i en barbequemarinad med glaze med asiatisk smak.
– Det viktiga är att ta det lugnt vid grillen så att man inte grillar köttet torrt, och våga testa nya smaker, säger de.
Under grillningen är de extremt koncentrerade. Vänder köttet ofta, mäter innertemperaturen. Bara några minuter innan klockan ett då tiden för grillningen av fläskfilé går ut skär de upp köttet och levererar till juryn.
Finalen blir på Liseberg där trettiotre finalister från hela landet gör upp om SM-titeln. Vinnarna får representera Sverige i World Barbeque Championship som avgörs i Marocko.