– Vi har aldrig haft så många frihetsberövade, men det ställer högre krav på oss – vi måste bli fler, säger Ingrid Isgren, som är chefsåklagare på Åklagarkammaren i Uppsala.
Trycket på åklagarna är stort på grund av det stora antalet svårutredda, grova brott där vittnen väljer att tiga under förundersökningen, rapporterar Åklagarkammaren i Uppsala. Åklagarna är de som ofta leder förundersökningarna mot allvarliga brott och är en nyckelspelare i kampen mot gängkriminaliteten. Därför utökar man antalet åklagare på flera håll i landet, bland annat Uppsala.
– Vi ser att de kriminella rör sig mellan våra län i mycket större omfattning än tidigare och att vi har mycket grov brottslighet här som kräver resurser, säger Ingrid Isgren.
Under december 2020 till januari 2021 anställdes 40 åklagare i Sverige, varav en i Uppsala. Tjänsten påbörjas 14 februari och börjar med en tre år lång internutbildning.
Räcker det med en enda till åklagare till?
– Nej. Men vi är glada att vi får nyanställa. Vi får alltså en ny aspirant här om fjorton dagar och går ut med en annons för att tillsätta ytterligare en innan sommaren. Förhoppningsvis kan vi också anställa i höst men det vet jag inte ännu, säger Ingrid Isgren.
Brottsligheten har ökat och blivit mer komplicerad i Uppsala.
– I Uppsala påverkas vi mycket av närheten till Stockholm och den grova brottsligheten som typiskt sett tidigare bara fanns i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Ingrid Isgren.
Ingrid Isgren beskriver det som att Stockholmsområdet och Uppsala vuxit ihop och att det är ofta ren slump vilken sida om länsgränsen som vissa utredningar ska göras.
En av anledningarna till att trycket ökar på åklagarna är för att polisen under 2020 haft betydligt mer resurser än tidigare år. När polisens arbete effektiviseras blir det mer jobb för åklagarna.
– Vi är tacksamma att vi också får ökade resurser av regeringen nu när polisen ökat sitt tempo. Det är helt nödvändigt för att vi ska hinna lagföra så många som möjligt som begår brott. Det är också en arbetsmiljöfråga – våra medarbetare måste ha en rimlig arbetsbelastning, säger Ingrid Isgren.
Utöver de runt 30 åklagarna i Uppsala ska man också anlita två beredningsjurister som inte är åklagare men som kan lämna förslag och bidra till utredningarna.