Emelie Sunding, arkeolog vid Upplandsmuseet, fanns med under grävningsarbetet eftersom det innan den nuvarande kyrkan byggdes på 1830-talet fanns en medeltida kyrka på ungefär samma plats.
– För ringledaren till åskskyddet behöver bara ett smalt schakt grävas, men det räckte för att en liten kant på runstenen skulle komma fram. På den fanns tre runor inristade och då utökades schaktet. Att hitta en hel runsten som den här är mycket ovanligt. Att hitta bitar av runstenar är betydligt vanligare, berättar Emelie Sunding.
Runstenen användes som trappsten till vapenhuset i den medeltida kyrkan och tecknades av på 1600-talet. I Riksantikvarieämbetets runregister finns stenen och teckningen med, men också en anteckning om att den försvann i mitten av 1800-talet.
– Den täcktes förmodligen över då den nya kyrkan byggdes och glömdes bort. Nu är stenen övertäckt i väntan på att länsstyrelsen ska ge tillstånd till att lyfta upp den så att den kan göras ren av en konservator innan runorna målas i. Vi hoppas förstås att den kommer att kunna resas igen nära kyrkan, säger Emelie Sunding.
Stenen är omkring 180 centimeter hög , 135 centimeter bred och ristades i mitten av 1000-talet, troligen av en runristare känd som Fot. Runor och ornament på den återupptäckta stenen liknar de stenar av hans hand som hittats tidigare i Uppland.
– Eftersom runstenen hittades där den förmodligen legat som tröskelsten kommer vi att få två historier att berätta genom fyndet. Dels om stenen, men dels också om den medeltida kyrkan, säger Emelie Sunding.