Rucola misstänks sprida salmonella

Livsmedelsverket i Uppsala misstänker att vissa partier med rucola kan innehålla salmonella. I Skåne har man hittat Salmonella Thompson i rucola. I Norge har under hösten 15 personer insjuknat i salmonella sedan de ätit rucola och saluförbud har införts. I Sverige uppmanas kommunerna genomföra provtagning och konsumenter att alltid skölja salladen noga.

Uppsala2004-12-01 16:02
Salmonellasmittan upptäcktes i Lund för cirka en månad sedan i samband med en rutinkontroll av en pastasallad med en mängd olika ingredienser. Senare konstaterades att smittkällan var rucola som kom den italienska firman Linea d´Oro, och sändningen var märkt 43.02.
Ungefär samtidigt fick Smittskyddsinstitutet kännedom om att cirka 15 personer i Norge insjuknat i salmonella sedan de ätit just rucola. Bakterien i Sverige och Norge troligen är identisk. Norska livsmedelsmyndigheter har nu infört tillfälligt saluförbud på rucola av Vitanature från Linea d´Oro och Dole Rucola Mix.

Några fall under sommaren
— I Sverige har vi haft fyra till sex fall av salmonella under sommaren och hösten där Salmonella Thompson konstaterats. Vilket livsmedel som orsakat smittan är ännu inte klarlagt.
- Men vi vet att rucolan i Lund innehöll salmonella Thompson, säger Birgitta de Jong, vid Smittskyddsinstitutet.
Livsmedelsverket fick kännedom om salmonellan först i förra veckan.
— Vi vet att man nu har inlett en utvidgad provtagning i Skåne. Fler prover ska tas i Lund, men även i Helsingborg. Vi ska också gå ut till kommunerna och uppmana dem att ta prover på rucola, säger Inger Wikström. Livsmedelsverket.

Ingen generell varning
Någon generell varning för att äta rucola kommer Livsmedelsverket inte att gå ut med.
— Men ser jag rucola av just det här märket som är aktuellt i Sverige så skulle jag nog vara lite försiktig. Det är lite tveeggat att ge råd. Samtidigt som vi bör äta grönsaker så bör äldre och skröpliga personer inte äta mat som utgör en risk för dem, säger Inger Wikström.
Flera danska livsmedelskedjor drar in rucola av märket Linea d´oro från butikerna just nu. I Danmark inleds en undersökning av all rucola som importeras från Italien.
Det är inte ovanligt att det på förpackningar med rucola eller blandsallader där rucola ingår står att sköljning är onödig.
- Jag blir tvärilsk när jag ser detta. Att spola grönsaker är inte en hundraprocentig garanti mot salmonella men det minskar risken för att man ska få i sig bakterier. Spola ordentligt oavsett vad som står på förpackningen, säger Birgitta de Jong.

Vet inte orsaken
För ett par år sedan hittade Smittskyddsinstitutet hepatit A i rucola. Under den gångna hösten har 300-400 personer i England drabbats av salmonella. Grönsaker misstänks vara orsaken. På Island har människor salmonellasmittats av isbergssallad.
Smittskyddsinstitutet vet ännu inte vad som orsakat salmonellan i rucola.
Myndigheterna menar att mycket talar för att en stor del av den smittade rucola som hittades i Skåne för en månad sedan nu är konsumerad. Samtidigt är det inte alldeles ovanligt att rucola används i rätter som pesto. Även om peston fryses in för att användas senare finns eventuell salmonella kvar i tillredningen.

UNT-fakta:


Salmonella är en bakterie som ger tarminfektion av olika svårighetsgrad. Akuta symptom är illamående, kräkningar, magkramper, diarré, feber och huvudvärk. Livsmedel som kan bära smittan är främst kyckling, opastöriserad mjölk, groddar, kryddor, ägg, nöt- och fläskkött.
Då Livsmedelsverket undersökte salmonella i grönsaker i ett riksprojekt för några år sedan hittades få positiva prover. Verket tror dock att förekomsten är högre än vad de resultaten visade.
Genom att upphetta maten kan man undvika smitta. Grönsaker som inte upphettas bör sköljas mycket noga. Förvara helst i kylskåp.

Källa: Livsmedelsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om