Rött ljus för kameraövervakning

Datainspektionen sätter stopp för kameraövervakning inomhus i skolor. Det kan innebära att Fyrisskolan måste plocka ner sina kameror. Men rektor Christer Rosell hoppas de får vara kvar.

Nu är det slutfilmat på skolorna i Uppsala. Enligt Datainspektionen är det olagligt.

Nu är det slutfilmat på skolorna i Uppsala. Enligt Datainspektionen är det olagligt.

Foto:

Uppsala2008-10-02 14:25
Datainspektionen slår nu fast att kameraövervakning inne i skolor är olagligt, eftersom den kan kränka den personliga integriteten.
I Uppsala har två av de kommunala gymnasierna, Linnéskolan och Fyrisskolan, kameraövervakning inomhus och frågan är om de nu måste ta bort sina kameror.
- Jag vet faktiskt inte om vår övervakning strider mot Datainspektionens beslut, men det ska vi ta reda på, säger Christer Rosell som är rektor på Fyrisskolan.

För att få kameraövervaka utrymmen i skolor måste det, enligt Datainspektionen, finnas övertygande behov av övervakningen, som till exempel skadegörelse. Då kan det vara tillåtet att kameraövervaka det begränsade utrymmet där skadegörelse skett, men inte hela skolan.
Fyrisskolans satte upp sina kameror efter flera år av upprepade inbrott i elevernas skåp. Rektor Christer Rosell uppskattar att mellan 50 till 60 procent av skolans yta i dag är övervakad, men kamerorna sitter bara där det finns elevskåp eller dyrbar utrustning i form av till exempel datorer.

- Jag tycker inte att det är kränkande. Vi tittar bara på banden när vi har en misstanke om brott, säger Christer Rosell.
Sedan kamerorna sattes upp har inbrotten och skadegörelsen minskat markant. Christer Rosell hoppas att kamerorna får vara kvar och han tycker att skolan har bra på fötterna, eftersom man följt instruktioner från kommunens expert på personuppgiftslagen.
- Men får vi andra instruktioner så följer naturligtvis dem, säger han.
Enligt Datainspektionen använder mer än var femte svensk skola kameror för övervakning inomhus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om