Rött kort för flyg på Ärna?
Splittringen inom den borgerliga alliansen blir tydligare i frågan om en civil flygplats på Ärna. En ledande kristdemokrat föreslår nu att partiet ska säga helt nej till planerna.
Foto: Rolf Hamilton
De borgerliga partierna har hittills inte tagit ställning till frågan om en civilflygplats på Ärna utanför Uppsala. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har däremot sagt nej.
Men när kristdemokraterna i Uppsala kommun samlas till årsmöte den 4 februari kommer partiet att tvingas bekänna färg, eftersom en av partiets ledande lokalpolitiker ställt en motion i frågan.
- Det är dags för kristdemokraternas att sätta ner foten. Jag har landat i att argumenten mot en flygplats väger tyngre och jag vill att vi verkar för att flygplatsen inte kommer till stånd, säger Martin Wisell (kd) som är ledamot i kommunfullmäktige och den som skrivit motionen.
Martin Wisell vill att kristdemokraterna säger nej till flygplatsen av flera skäl. Det viktigaste är att han anser att den skulle motarbeta kommunens klimatpolitiska mål.
- Jag tycker att Uppsala kommun ska visa ledarskap genom att ta klimathotet på allvar. Kommunen är visserligen bara en remissinstans, men vi representerar 190 000 invånare, så vad vi säger har stor betydelse.
Martin Wisell tror också att det finns en risk att flygplatsen kommer att belasta skattebetalarna i Uppsala, trots att flygplatsföretaget försäkrar motsatsen:
- Vi vet att flygplatserna i både Västerås och Skavsta går med underskott. Jag tror att det kan kännas lockande för framtida kommunpolitiker att gå in med pengar för att rädda arbetstillfällen.
Men det är alltså inte politikerna i Uppsala kommun, utan länsstyrelsen, som beslutar om företaget Uppsala Airport får tillstånd att starta en civilflygplats på Ärna eller ej.
Kommunen är däremot en viktig remissinstans till länsstyrelsen, och under våren väntas politikerna i kommunfullmäktige därför ta ställning till flygplatsfrågan.
Det är inför det beslutet som Martin Wisell hoppas att kristdemokraterna ska ha enats kring ett nej.
- I vår fullmäktigegrupp är de flesta positiva till flygplatsen, men bland våra tusen medlemmar i Uppsala tror jag att det kan finnas en majoritet mot flygplatsen. Och det är ju medlemmarna som får rösta om motionen på årsmötet, säger han.
För att kommunfullmäktige ska säga nej till en flygplats i sin remiss till länsstyrelsen, krävs att sju eller åtta borgerliga ledamöter (beroende på hur sverigedemokraternas enda ledamot röstar) röstar nej. Flygplatsmotståndarna bildar då en majoritet tillsammans med oppositionen.
Kristdemokraterna har sex ledamöter i kommunfullmäktige. Men det är inte bara inom kristdemokraterna som tveksamheten finns. Även i centerpartiet finns kritiker. Fullmäktigeledamoten Ingemar Jansson är ett exempel, och kommunalrådet Lars O Ericsson har sagt sig vara kluven.
Remissrundan där kommunen ska ta ställning väntas starta tidigast i slutet av januari.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!