Rötslammet fraktas till Hovgården

Uppsala2006-09-12 00:00
— Rent tekniskt skulle det inte vara så svårt att ha lika effektiv rening av slammet i Kungsängsverket som i biogasanläggningen.
— Men uppvärmningen skulle kosta mycket pengar, och det anser vi inte vara motiverat när rötslammet från Kungsängsverket ändå bara fraktas ut till Hovgården för lagring.
Det säger Sven Ahlgren, som är planeringschef på VA- och avfallskontoret i Uppsala kommun.
Efter att ha lagrats på Hovgården mellan sex och nio månader beroende på årstid komposteras rötslammet tillsammans med bland annat hushållssopor. Det används sedan internt på Hovgården som täckning på avslutade deponier. Förhoppningsvis ska näringsämnena i rötslammet bidra till att deponierna täcks med växtlighet.
— Sex till nio månaders lagring ska enligt experterna vara tillräckligt för att halterna av salmonella och andra patogener ska avklinga, menar han.

Rötslammet från Kungsängsverket användes tidigare som gödning.
— Vi hade ett rötslam som var väldigt rent från tungmetaller. Men när gränsvärdena sänktes stöp vi på kopparhalten, säger Sven Ahlgren.
Han ser inga tecken på att lantbrukarnas motstånd mot rötslam från reningsverken skulle vara på väg att minska.
Det betydligt renare slammet från kommunens biogasanläggning vid Kungsängens gård används däremot som gödning i jordbruket.
— Vi har avtal med ett antal lantbrukare som tar emot biogasslammet för mellanlagring på gården innan det sprids på åkrarna vår och höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om