Rötmånaden är här
I dag söndag går solen in i lejonets tecken. Enligt traditionen är det nu som de glada dagarna börjar för mikroorganismerna, rötmånaden.
- Mikroorganismerna växer genom att dela sig. Och ju varmare det är desto kortare blir tiden mellan varje delning.
Roland Lindqvist tycker inte att det finns några särskilda regler för hur mat bör hanteras under rötmånaden.
- Man ska hantera livsmedel på samma sätt under hela året. Men marginalerna blir mindre när det är varmt och fuktigt. Det märks fortare om man gör fel.
Vill man undvika matförgiftning är det viktigaste att se till att förvara livsmedlen vid rätt temperatur. Att enbart förlita sig på syn- och luktsinne går nämligen inte.
- När det börjar lukta skämt har bakterierna blivit så många att de börjar ge sig på proteinerna och fetterna i maten. Men då finns det redan 10 miljoner bakterier per kvadratcentimeter.
Att undvika kontakt mellan rå och tillagad mat är en annan regel. En populär sommarsyssla som innehåller sina riskmoment här är grillningen.
- När man grillar bör man ha två grilltänger, en för det råa köttet och en för det stekta. Och så ska man se till att köttet är genomstekt.
Så man ska avstå från den blodiga biffen?
- Om man ska vara riktigt säker bör man nog göra det. Särskilt om man gör grillspett, eftersom bakterier från utan kan följa med in i köttet när man sticker i spettet.
Exakt hur många som drabbas av matförgiftning varje sommar är inte känt. Men baserat på rapporteringen till Smittskyddsinstitutet bedömer man på Livsmedelsverket att det kan vara fråga om tusentals fall.
På kommunens miljö- och hälsokontor märker man dock ingen ökning av klagomålen under sommaren, säger Alexander Sobestiansky, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
- Vi får inte in fler klagomål under sommaren. Men då måste man tänka på att stadens befolkning minskar med 30 000 personer när alla studenter försvinner, och dessutom stänger många restauranger.
Kopplingen mellan stjärntecken och rötmånad är som sagt svag. En annan fråga är om vi som en följd av växthuseffekten får räkna med längre rötmånadsperioder framöver.
- Rent generellt gäller att varmare luft kan innehålla mer fukt och därmed ge bättre villkor för bakterietillväxt. Men bara för att det blir högre medeltemperatur är det inte säkert att det blir varmare i juli. Det kan också bli en utjämning mellan vinter och sommar, säger Ann Sofi Smedman, professor i meteorologi vid Uppsala universitet.
- Fast om klimatförändringen fortsätter i 50 eller 100 år till lär det säkert bli varmare i juli också.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!