Vi må befinna oss mitt i rötmånaden – men matförgiftningarna i Uppsala har inte ökat som man kanske skulle kunna tro. I stället rapporterar kommunen om att det under juli har varit mycket få fall av matförgiftning i Uppsala.
– Vad jag har sett när jag tittat på antalet matförgiftningar är att de minskar under sommaren, och som lägst är det i juli. Det kan bero på att många är lediga och ändrar livsstil. Men också att många är medvetna om att det är rötmånad just nu och att man ska vara lite försiktig, säger Maria Wegscheider, inspektör vid miljöförvaltningen i Uppsala kommun.
Att tillbringa sommarsemestern på toaletten med matförgiftning är inte så roligt, och för att undvika att det sker finns det vissa saker som är bra att tänka på. Maria Wegscheider rekommenderar att du kontrollerar att maten du köper eller får serverad ser fräsch ut. Kontrollera även att kyckling, fläskkött och hamburgare är ordentligt genomstekta. Det gäller även när du själv grillar mat ute.
– Om du äter hemma ska du se till att råvaror och mat hålls kall i kylskåp. En temperatur på cirka fyra plusgrader är lagom. Använd inte samma skärbräda och kniv för rått kött och sallad, eller diska redskapen noga emellan. Använd rena redskap och ett rent fat när du lägger upp köttet. Och se till att tvätta händerna, säger Maria Wegscheider.
En sak att tänka på om du vill undvika en magåkomma i sommar är att det finns olika typer av matförgiftning och att dessa typer tar sig olika uttryck. En typ av förgiftning orsakas av bakterier som kan bilda gifter i maten eller i tarmen. Dit räknas Stafylokocker som man kan ha på händerna och som man kan föra över till mat. Om maten står framme i värmen kan bakterien bilda gifter och man kan snabbt bli sjuk. Dit räknas även Bacillus cereus som kan växa till i ris som svalnar långsamt.
– Sedan finns det andra typer av matförgiftning som skapar en infektion i kroppen, som till exempel salmonella, campylobacter och norovirus, då tar det längre tid innan man blir sjuk, säger Maria Wegscheider.
Det kan också vara bra att tänka på att det kan finnas naturliga ämnen i råvaror som kan göra dig sjuk. Ett exempel är potatis som blir grön av ämnet solanin, vilket är giftigt för människor.