Rösträtt i teori och praktik
Det börjar flera veckor före valet med att du måste registrera dig i röstlängden. Du går till ett registreringskontor, fyller i papper med personlig information och bevisar att du faktiskt bor i det aktuella valdistriktet, vilket inte alltid är helt lätt på grund av bristande folkbokföring. Det är dessutom något du kan komma att behöva göra många gånger. Om du låter bli att rösta i ett val blir du nämligen avregistrerad och måste registrera dig igen. Samma sak om du byter adress, namn eller på något annat sätt ändrar dina personuppgifter.
När valdagen väl kommer är det ofta en vardag och även om vallokalen är öppen tolv timmar möts du inte sällan av långa köer, speciellt de första och sista timmarna. Få av USA:s låglönearbetare kan ta ledigt, och även om staterna uppmuntrar företag att låta sina anställda gå och rösta, så är det inget du har laglig rätt till. Det finns poströster, men du måste ansöka om att få använda dem, och i flera stater måste du till exempel vara rörelsehindrad för att det ska godkännas.
Att ta sig in i vallokalen är inte heller en helt okomplicerad process. I alla fall inte om du tillhör en oönskad minoritetsgrupp. I Arizona under kongressvalen 2006 kördes invandrade latinamerikaner bort från en vallokal av en grupp beväpnade män, som också filmade väljarna. I Georgia, samma år, var det hundratals studenter som stoppades vid vallokalerna av polis. Kraftiga protester mot att studenterna skulle få rösta i just det distriktet hade pågått i flera veckor eftersom en majoritet av de studerande stödde en annan kandidat än de boende i området. Att folk får brev där de hotas med åtal om de infinner sig i vallokalen, eller där det påstås att de är bortplockade ur röstlängderna förekommer alltför ofta bland de fattiga och lågutbildade, till exempel i Virginia och Kalifornien.
I ljuset av de svårigheter som möter den amerikanske väljaren är det inte särskilt förvånande att valdeltagandet till och med i presidentvalet stannat på lite över 50 procent de senaste åren. Faktum är att man kanske ska bli lite positivt överraskad över att det trots allt är så pass många som tar sig genom hinderbanan och faktiskt röstar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!