Rösträtt i teori och praktik

Uppsala2008-02-07 00:01
Det är lätt att glöm­ma att det på mång­a håll är en be­tyd­ligt mer kom­pli­ce­rad pro­cess att ut­nytt­ja sin röst­rätt än vad det är i Sverige. I USA kan vägen fram till att läm­na in en röst­se­del på­min­na om ett hin­der­lopp.
Det bör­jar fle­ra vec­kor före va­let med att du ­mås­te re­gi­stre­ra dig i röst­läng­den. Du går till ett re­gi­strer­ings­kon­tor, fyl­ler i pap­per med per­son­lig in­for­ma­tion och be­vi­sar att du fak­tiskt bor i det ak­tu­el­la val­di­strik­tet, vil­ket inte all­tid är helt lätt på grund av bris­tan­de folk­bok­för­ing. Det är dess­utom nå­got du kan kom­ma att be­hö­va göra mång­a gång­er. Om du lå­ter bli att rös­ta i ett val blir du näm­li­gen av­re­gi­stre­rad och mås­te re­gi­stre­ra dig igen. ­Sam­ma sak om du by­ter adress, namn el­ler på nå­got an­nat sätt änd­rar dina per­son­upp­gif­ter.
När val­da­gen väl kom­mer är det ofta en var­dag och även om val­lo­ka­len är öp­pen tolv tim­mar möts du inte säl­lan av lång­a köer, spe­ci­ellt de förs­ta och sis­ta tim­mar­na. Få av USA:s låg­lö­ne­ar­be­ta­re kan ta le­digt, och även om sta­ter­na upp­munt­rar fö­re­tag att låta sina an­ställ­da gå och rös­ta, så är det in­get du har lag­lig rätt till. Det finns post­rös­ter, men du mås­te an­sö­ka om att få an­vän­da dem, och i fle­ra sta­ter mås­te du till ex­em­pel vara rö­rel­se­hind­rad för att det ska god­kän­nas.

Att ta sig in i val­lo­ka­len är inte hel­ler en helt okom­pli­ce­rad pro­cess. I alla fall inte om du till­hör en oöns­kad mi­no­ri­tets­grupp. I Ari­zo­na un­der kon­gress­va­len 2006 kör­des in­vand­ra­de la­tin­a­me­ri­ka­ner bort från en val­lo­kal av en grupp be­väp­na­de män, som ock­så fil­ma­de väl­jar­na. I ­Geor­gia, sam­ma år, var det hund­ra­tals stu­den­ter som stop­pa­des vid val­lo­ka­ler­na av po­lis. Kraf­ti­ga pro­tes­ter mot att stu­den­ter­na skul­le få rös­ta i just det di­strik­tet hade på­gått i fle­ra vec­kor ef­ter­som en ma­jo­ri­tet av de stu­de­ran­de stöd­de en an­nan kan­di­dat än de ­bo­en­de i om­rå­det. Att folk får brev där de ­ho­tas med åtal om de in­fin­ner sig i val­lo­ka­len, el­ler där det på­stås­ att de är bort­ploc­ka­de ur röst­läng­der­na fö­re­kom­mer allt­för ofta bland de fat­ti­ga och låg­ut­bil­da­de, till ex­em­pel i Vir­gi­nia och Ka­li­for­ni­en.
I lju­set av de svå­rig­he­ter som mö­ter den ame­ri­kans­ke väl­ja­ren är det inte sär­skilt för­vå­nan­de att val­del­ta­gan­det till och med i pre­si­dent­va­let stan­nat på lite över 50 pro­cent de se­nas­te åren. Fak­tum är att man kan­ske ska bli lite po­si­tivt över­ras­kad över att det trots allt är så pass mång­a som tar sig ge­nom hin­der­ba­nan och fak­tiskt rös­tar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om