Rosornas antikrunda i Botan
På Rosens dag i Uppsala hölls en rosornas antikrunda utanför tropiska växthuset i Botaniska trädgården. Uppsalabor visade upp sina rosor för experter för att få dem artbestämda. I barockträdgårdens rosenkvarter guidade trädgårdsmästare Christina Grusell.
Anna Lennartsson ser till rosorna så de växer och trivs i Botan
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Egentligen verkar hon ha bra koll på vilka arter det är men hon vill ändå visa upp dem för experter och berätta rosornas historier.
- Jag är helt rostokig. Jag älskar rosor. Det här är en kanelros från Dalarna och den här, som jag tror är en Minette, fick jag av en granne som fick den av en annan granne, säger hon och visar upp sin blandade bukett.
Rosexperten Eva Stade nickar och undersöker den minsta av rosorna.
- Det är en fylld kanelros. Men den är ovanligt mörk. Och det här är ett ovanligt vackert exemplar av Minette. Välformad och fräsch, säger hon.
På andra sidan gatan, i barockträdgårdens rosenkvarter blommar 70 rosenbuskar. Christina Grusell har planerat kompositionen i rabatterna. För att rosenplanteringen ska gå i linje med den befintliga barockträdgården, har hon valt låga, historiska buskrosor. För att kallas historiska måste de ha varit kända i minst 140 år tillbaka i tiden. Men många av arterna är mycket äldre än så.
- De historiska rosorna har något romantiskt skimmer över sig. De är buskiga och lite hängiga. Flera av dem kan man känna igen från gamla målningar, säger Christina Grusell.
Rosorna blommar i vitt, rosa och lila. Enligt Christina Grusell har få av de historiska rosorna gula nyanser. De gula kom senare.
I mitten av planteringen står en lilarosa Hansaros.
- Hansarosen är otroligt härdig. Den växer överallt från norr till söder. Och av nyponen kan man göra marmelad, säger Christina Grusell.
Hon tycker att en rosenplantering har mycket att ge till sina besökare. Dofterna, färgerna och kanske igenkännandet av barndomsträdgårdens rosor.
- Om man är intresserad av historia kan det också vara spännande med rosornas namn. De är ofta namngivna efter historiska personer, säger Christina Grusell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!