Roslagskonstnär gjorde diplomen till fysikpristagarna
När Nobelpristagarna i fysik får ta emot sina diplom ur Kungens hand i kväll, lördag, får de ta in bildinformation av den svenske vetenskapsmannen Carl von Linné. Konstnären Ingegerd Möller har utformat diplomen.
Inför uppgiften att utforma årets Nobeldiplom till de tre fysikpristagarna Roy J Glauber och John L Hall från USA, samt Theodor W Hänsch från Tyskland föll det sig naturligt att använda Linné och hans fjällflora som utgångspunkt.
Carl von Linné var dessutom en av grundarna till Vetenskapsakademien som utser de vetenskapliga Nobelpristagarna i fysik, kemi och ekonomi.
— Jag har utformat Nobeldiplomen som hyllningstelegram. Jag vill att dessa ska bli en hyllning till både pristagarna, Linné och vetenskapen, säger Ingegerd Möller när UNT träffar henne i ateljén i Noor utanför Norrtälje i Roslagen.
Motiven fokuseras på Carl von Linné och influerad av hans skrifter och bildvärld har motiven på diplomen växt fram.
På ett arbetsbord ligger arbetsmaterialet till vart och ett av de tre diplomen. På varje finns bilder av hans fjällflora och blomstervärld. Det kan vara ljung, vallmo och fjällglim.
— Carl von Linnés sätt att förhålla sig till naturen är så stark, säger Ingegerd Möller som ofta talar om Linnés betydelse för hennes konstnärliga arbete.
Ingegerd Möller fick uppdraget av Kungliga Vetenskapsakademien att ta fram Nobeldiplom förra året. Då gjorde hon diplomen till pristagarna i kemi. Uppdraget avslutas nästa år då hon utformar diplomen till pristagarna i ekonomi.
Nobelpriset delas ut på Nobeldagen och strax före klockan 22.00 i kväll planerar SVT att sända ett inslag med Ingegerd Möller från hennes ateljé där hon berättar om sitt arbete att utforma diplomen.
Sommaren 2007 - när man firar 300-årsjubileet av Linnés födesel - får Uppsalapubliken tillfälle att stifta närmare bekantskap med Ingegerd Möllers konst. Då ställer hon ut i konstnärsmuseet Bror Hjorths hus under tre månader. Målningar, grafik och textila arbeten visas. Nationalmuseum lånar ut ett av hennes mästerverk - virkningen Linnékoftan - till utställningen.
En kormatta till Mariakyrkan i Sigtuna är ett annat uppdrag som Ingegerd Möller kan få. Hon har fått en förfrågan av Sigtuna församling om att leverera en ny kormatta som i så fall kommer att vävas av Handarbetets Vänner. Församlingen tar beslut inom kort.
— Skissen till kormattan är färdig. Den produceras i en teknik som heter flossa, en mycket vacker teknik, säger Ingegerd Möller som har ett särskilt förhållande till Mariakyrkan som byggdes av dominikanordern och är den tidigaste kända tegelkyrkan i Mälardalen:
— Mina föräldrar bodde i Sigtuna och är begravda där.
Kormattan blir omkring 290 x 320 centimeter och ersätter den nuvarande som slitits ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!