Sveriges arkitekter gillar Uppsala-park

Siegbahnsparken i Rosendal kan vinna det prestigefyllda arkitektpriset Landmärket. "Vi har utgått från de träd, klippor och det som fanns."

Anna Varenhorst och Henrik Thuring i tornet som står högst upp i parken och som är möjligt att gå upp i.

Anna Varenhorst och Henrik Thuring i tornet som står högst upp i parken och som är möjligt att gå upp i.

Foto: Maria Jansson

Uppsala2023-03-10 10:00

Från det svarta mystiska utkikstornet på höjden i Siegbahnsparken i Rosendal sluttar gräsmattan vilsamt ned mot vägen och fortsätter på andra sidan. Småfåglarna kvittrar vildsint i buskarna. Parken är en av tre landskapsprojekt som valts som kandidater till Sveriges arkitekters prestigefulla pris Landmärket.

undefined
På den plats där det tidigare stod ett gammalt ödetorp finns nu ett vindskydd.

– Det jag själv är mest nöjd med är känslan när man rör sig genom parken. Det är fint med den knyckiga gången och tornet som verkligen är på toppen av berget. Man får en utsikt och utblick mot Stadsskogen, säger Henrik Thuring, landskapsarkitekt, och pekar utmed grässluttningen.

– Gången fungerar som ett skarpt snitt mot det som är natur och ligger utanför, lägger kollegan Anna Varenhorst till. 

Det är de två som ritat parken.

De tror att parken uppmärksammats därför att de lyckats bevara mycket av den ursprungliga naturen samtidigt som man tagit hänsyn till insekter och växter. Här finns till exempel äng, höga stubbar, mulmholkar och grodhotell.

Anna Varenhorsts favorit är lekparken.

– Framförallt när det är löv på träden. Då är det en magisk plats där. Det blir som en pelarsal. När man planerar ska man se till platsens kvaliteter och det var lite som att vi fångade en själ i den platsen. Det var en koja därinne bland asparna innan.

undefined
Ett bestämt uppdrag var att spara asparna. "Därför har vi fått rita och bygga den här lekparken helt utifrån hur trädsstammarna står och hur naturen och platsen här ser ut" säger Anna Varenhorst.

I mitten av mars avgörs vilken av kandidaterna, Siegbahnsparken i Uppsala, Dockanparken i Helsingborg, Hertig Johans torg och gata i Skövde, som får priset för Sveriges bästa landskapsarkitektur 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!