Maria Rosander (SD): Sopsortering ska ske på svenska

Den som inte anpassar sig och kan följa instruktioner på svenska borde "åka härifrån". Det tycker Maria Rosander, nybliven gruppledare för SD i Uppsala. I ett utspel på sociala medier upprörs hon över en broschyr om sopsortering – som finns på bland annat arabiska.

Maria Rosander har sett en kommunal broschyr om sopsortering och tycker att den hänger ihop med en central fråga för SD: "Anpassa dig eller åk hem."

Maria Rosander har sett en kommunal broschyr om sopsortering och tycker att den hänger ihop med en central fråga för SD: "Anpassa dig eller åk hem."

Foto: UNT/TT

Uppsala2025-02-28 05:00

Nyheten i korthet

  • Maria Rosander, gruppledare för SD i Uppsala, kritiserar att en broschyr om sopsortering finns på flera språk, inklusive arabiska. Hon menar att kommunen endast bör kommunicera på svenska.
  • Broschyren, som togs fram 2023, kan beställas av fastighetsägare för att underlätta kommunikationen med sina hyresgäster. Den finns på de vanligaste språken i Uppsala kommun, utöver svenska och engelska.
  • Kommunalrådet Tobias Smedberg (V) kallar Rosanders inlägg för "trams" och menar att kommunen ska bli bättre på att nå fram med samhällsviktig information till alla kommuninvånare.

Utspelet har spridits som ett sponsrat inlägg från Sverigedemokraterna Uppsalas Facebook. Avsändare är Maria Rosander (SD), polis i Uppsala och partiets nya gruppledare sedan december.

Styret i Uppsala (S, V, MP) tar inte tag i de "verkliga problemen" i kommunen, skriver Rosander i inlägget. Ett sådant problem är sopsortering, enligt henne, eftersom många invånare inte sköter sorteringen som de ska.

undefined
Maria Rosander (SD) är gruppledare för SD Uppsala sedan december 2024.

Därefter tar Rosander upp en broschyr från Uppsala Vatten, som förklarar hur hushållssopor ska sorteras. Den finns på språken svenska, somaliska, persiska och arabiska. Detta är fel, tycker Maria Rosander: Kommunen bör endast kommunicera på svenska.

"Att kommunen kommunicerar på utländska språk för att få invandrare att sopsortera visar på det samhällsförfall och brist på kulturell anpassning som vi idag genomlider. Anpassa dig eller åk hem bör vara kommunens hållning", skriver hon.

undefined
Så här ser broschyren ut. Just nu finns den på språken svenska, persiska, somaliska och arabiska.

– Sopsortering har egentligen inte med saken att göra. Det som är intressant för mig är varför man valt just de här tre språken. Vänsterstyret pratar om att vara inkluderande, men pekar här ut en grupp som sämre på att sopsortera. Jag skulle vilja ha en förklaring, säger Maria Rosander när UNT ringer upp.

undefined
Uppsala Vatten ägs av Uppsala kommun. De är ansvariga för bland annat sophämtningen i kommunen.

Det finns en förklaring hos Uppsala Vatten. Broschyren togs fram 2023 och kan beställas av fastighetsägare som vill underlätta kommunikationen med sina hyresgäster.

– En masterstudent gjorde en analys 2019 om vilka som är de vanligaste språken i Uppsala kommun, utöver svenska och engelska. Men vi anpassar oss gärna ifall det finns en önskan om fler språk, säger kommunikatören Jonathan Sohl.

Detta förändrar inte Maria Rosanders inställning.

undefined
"Svenska är vårt språk. Möjligtvis skulle man kunna ha foldern på engelska, för att det är ett vedertaget språk", säger Maria Rosander (SD).

– Språket är kärnan till att komma in i ett samhälle. Och jag undrar lite var det personliga ansvaret kommer in. Har man kommit från ett annat land till Sverige hör det till att sätta sig in i hur samhället fungerar.

Man kan väl lära sig svenska och få information på sitt modersmål?

– Människor tar ju reda på mycket andra saker utan att det finns foldrar om det. Jag tycker att det handlar om vad skattebetalarnas pengar ska gå till, och jag tycker att kommunen ska kommunicera på svenska, säger Maria Rosander. 

undefined
Många slarvar med sopsorteringen. Bilden är en genrebild och är inte kopplad till Uppsala.

Är det inte bra om fler förstår hur man förväntas sopsortera?

– Jo, om människor verkligen tar åt sig av det här. Jag är skeptisk till att en folder hjälper, jag tror inte att folk läser den. Men jag tror att det handlar om en större kulturell klyfta, att människor kommer från länder där det inte finns sopsortering.

Vet du säkert att slarv med sopsortering hänger ihop med invandrartäta områden?

– Nej, jag har ju inte gjort någon undersökning om det. Men Sverige ligger ju i framkant vad gäller sopsortering, säger Maria Rosander.

undefined
Uppsala Vatten har inte gjort någon områdesanalys över var i kommunen det slarvas mest med sopsorteringen. "Det är inga jättestora skillnader, det finns många syndare. Men generellt brukar det vara lite sämre i flerbostadshus än i villor", säger Jonathan Sohl, kommunikatör.

Rickard Malmström (MP) är ordförande i Uppsala vatten och avfall.

– Jag blir inte ett dugg förvånad. SD vill ju inte förbättra integrationen, säger han om Maria Rosanders utspel.

Hur menar du?

– Det här är bara en liten del men det blir jättetydligt: SD vill inte att människor som invandrat ska fungera i det svenska samhället. Det skulle stjälpa hela SD:s världsbild, att ett multikulturellt samhälle kan fungera.

undefined
"Vi är helt beroende av att människor kommer hit för att vi ska klara vår demografiska utveckling med en åldrande befolkning", säger Rickard Malmström (MP).

Han håller dock med om att det finns problem med sopsorteringen i kommunen.

– Sopsortering är en jätteviktig pusselbit för att inte skapa mer avfall utan att i stället spara på resurserna. Men det är svårt även för den som pratar svenska.

undefined
"Vi har verkligen inte 100 procent måluppfyllelse", säger Rickard Malmström (MP) om sopsorteringen i kommunen.

Vad tänker du om att broschyren ges ut på de här tre språken, utöver svenska?

– Att det är jätteviktigt att alla ges så goda möjligheter som möjligt att lösa det gemensamma problemet med sopsortering, säger Rickard Malmström.

Bör kommunen ställa krav på att invånare kan svenska?

– Det är jätteviktigt att människor lär sig svenska, men det finns ingen motsättning här. En broschyr som beskriver på ens eget modersmål hur det svenska samhället fungerar, gör det mycket lättare att förstå motsvarande text på svenska sedan.

undefined
"Trams", säger Tobias Smedberg (V) om SD-utspelet.

Broschyren kommer inte att bli en fråga för kommunstyret. Det säger Tobias Smedberg (V), kommunalråd.

– Vi ska tvärtom bli bättre på att nå fram med samhällsviktig information till alla kommuninvånare, det är vår uppgift.

Om Maria Rosanders inlägg i sociala medier säger han: 

– Det är trams. Om man tror att kommunens förmåga att kommunicera på olika språk hotar samhällsordningen är man helt verklighetsfrånvänd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!