Rörligt elpris allt populärare
Trots stigande elpriser väljer allt fler hushåll rörligt pris framför bundet. Bland de lokala elbolagen går råden isär. Enligt Uppsala Elförsäljning är rörligt pris bäst i längden, enligt Sala Heby Energi är bundet bättre.
Elpriset sätts på en spotmarknad som styrs från Nordpools huvudkontor i Norge. Under sommaren har priset rusat i höjden.
Foto: Scanpix
I veckan kostade det billigaste rörliga elavtalet 111 öre per kWh, det billigaste bundna avtalet (3-5 år) 117 öre. Skillnaden på sex öre är mycket låg - för ett år sedan var exempelvis spannet 25 öre mellan de olika avtalen.
Ändå har de med rörligt elavtal blivit 50 procent fler på ett år och totalt har var femte elkund har nu ett rörligt pris. Siffrorna glädjer vd Sten Strömberg på Uppsala Elförsäljning, uppstickarbolaget som till 98 procent säljer rörligt och som nu har 17 500 kunder.
- Alla studier visar att det rörliga priset är lägst över tid och det har folk insett, säger han.
Prishöjningarna i år förklarar han med den dyra kolkraften, det höga oljepriset och att vattenkraften varit underutnyttjad på grund av överföringsproblem från Norge. Handeln med utsläppsrätter från årsskiftet har haft en mindre effekt än väntat, säger han.
- Balansen i vattenmagasinen har också varit normal så den har inte påverkat priset, säger Sten Strömberg.
Han säger att läget nu är mycket osäkert och att elpriset kan falla om hösten blir regnig.
- Även om indikatorerna skulle peka mot en fortsatt uppgång tror jag inte att elpriset kan bli särskilt mycket högre. Det finns en smärtgräns för industrin och hushållen och jag tror att marknaden anpassar sig efter det.
Ett annat uppländskt elbolag, Sala Heby Energi, har helt motsatt profil på sina kunder. Bolaget tillhör landets billigaste på bundna avtal. Men man erbjuder också rörligt pris.
- Jag kan förstå dem som väljer rörligt i det korta perspektivet när priserna är höga, säger vd Kenneth Mårtensson.
- Det mest glädjande är annars att tills vidare-priset nu blivit den minsta kategorin, att allt fler faktiskt gör ett aktivt val, säger han.
Det bundna avtalet står för trygghet, säger han.
- Om man följer upp elpriset över tid är också det fasta priset vinnare. Men striden mellan alternativen kommer alltid att pågå och vi måste erbjuda båda produkterna.
Framöver kommer elpriset att stiga ytterligare, tror Kenneth Mårtensson.
- Det är så vi tänker nu när vi gör våra inköp, vi försöker att knyta upp avtal. Men jag tror inte att det blir en dramatisk uppgång från dagens läge, säger Kenneth Mårtensson.
De båda bolagen talar i egen sak, och det tycks inte gå att få ett objektivt svar på vilket avtal som blir billigast för kunden. Konsumenternas elrådgivningsbyrå konstaterar bara att tillsvidarepriset är det dyraste, men att det inte finns facit när det gäller rörligt eller bundet.
Generellt bör hushåll med små ekonomiska marginaler välja ett fast avtal för att gardera sig mot kostnadsökningar, enligt byrån. Med en bättre privatekonomi kan rörligt vara att föredra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!