Rörlig matte blir mycket roligare
På Uppsävjaskolans gård hoppar barnen studsmatta och kastar prick med boll. För den utomstående tycks det uppenbart att eleverna är på rast. Men det är klass 4 a som har mattelektion. Den unika pedagogiken belönades i veckan med Natur och Kulturs Lärarpris.
—Sex gånger fyra, vänta nu det blir...
En snabb blick mot fröken innan svaret kommer:
-Ja just det, 24.
Kvickt åker skorna av och sedan är hon uppe på studsmattan för att göra 24 hopp.
Mellanstadieläraren Marianne Johansson funderade länge på hur matematiken skulle kunna göras roligare. När hon såg hur en kollega på lågstadiet varvade räkning med fysiska rörelser föddes idén om rörelsematte.
Roligare och enklare
Tillsammans med idrottslärarkollegan Kina Berlin-Marmén utvecklade Marianne Johansson en ny pedagogik där matematiken kompletteras med fysisk aktivitet för att göra inlärningen roligare och enklare.
Som UNT tidigare berättat tilldelades de båda lärarna i fredags Natur och Kulturs Lärarpris 2005 för att ha "ökat lusten för matematik". Och i dag har Marianne Johansson sällan en hel lektion med bara talräkning.
—Det är mer stimulerande om man har roligt samtidigt som man lär sig något.
Förutom att hoppa studsmatta med hjälp av multiplikationstabellen, kan eleverna till exempel få "rocka" fram svaret på fem gånger tre med en rockring eller jonglera det med bollar.
Kunskap fastnar bättre
—Huvudsaken är att de lär sig samtidigt som de rör sig för då aktiveras fler delar av hjärnan. Det kallas motorisk inlärning och gör att kunskapen fastnar bättre, säger Marianne Johansson.
Att disciplinen skulle försämras när eleverna inte sitter stilla i sina bänkar är ingen risk, menar hon. I och med att barnen får röra på sig emellanåt blir de tvärtom lugnare. Och rörelsepedagogiken verkar mycket uppskattad bland eleverna.
—Jag tycker att matte kan vara tråkigt men det är väldigt bra att kunna, säger Sara Taxén som går i klass 4 a.
—Därför är det bra att få röra på sig för då blir det lättare, säger klasskompisen Josefine Hölling.
Har gett resultat
Flera av Marianne Johanssons kolleger på Uppsävjaskolan har inspirerats av rörelsepedagogiken och det nya arbetssättet verkar ha givit resultat.
I år klarade för första gången alla elever i årskurs fem de nationella proven till hundra procent. Men trots att eleverna i klass 4a tycker att lektionerna är roligare nu, säger de flesta att de inte vill jobba med matematik när de blir stora.
—Men när man tänker efter är det typ matte i alla jobb, säger Josefine Hölling.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!