Rördyk vid storstopp i Hallsta
Under den svartaste av nätter i Hallstavik utförde Skadeservice i Östhammar ett speciellt uppdrag åt ortens pappersbruk. En 1,3 kilometer lång och en meter i diameter stor vattentub besiktigades av dykare. Liggande på mage tog de sig fram genom röret på en specialkonstruerad vagn.
Jan-Erik Jansson lyser ner, dykare Jörgen Olsson från Östhammars skadeservice.
Foto: Eva Nevelius
För dykarna från Skadeservice i Östhammar var det det senare som gällde när Holmen Paper inledde veckans storstopp med vad som kallats ?den svarta natten?.
Mellan kl fem på måndag kväll och klockan sju på tisdag morgon stängdes all el av till pappersbruket. Anledningen var att man skulle utföra omfattande jobb på ställverket, bland annat byte av flera frånskiljare.
Under stoppet gavs också möjlighet att utföra inspektioner som annars inte är möjliga att genomföra. Det lite ovanliga uppdraget att videofilma insidan av pappersbrukets vattentub gick till dykarna vid Skadeservice i Östhammar. Redan tidigt på kvällen var en grupp i full fart med förberedelserna vid pumpstationen intill Skeboån.
Ola Berglund, som till vardags är brandman vid räddningstjänsten i Tierp men rycker in åt Skadeservice vid behov, berättade att man inte riktigt visste vad som väntade där nere.
- Det är ingen som vet hur det ser ut och det finns inga ritningar heller.
Något riktigt dyk var det dock inte fråga om eftersom röret först pumpades rent på det mesta av vattnet. Samtidigt arbetade personalen med att spika ihop de små vagnar som skulle användas. Vid ett liknande uppdrag åt Mönsterås pappersbruk utvecklade man en teknik med att ligga på mage på vagnarna och drar sig fram inuti röret.
Kjell Johansson vid avdelningen massa/energi på Hallsta pappersbruk berättade att man inte genomfört någon inspektion av vattentuben på flera år.
- För länge sedan var det någon som drog sig fram med hjälp av en liten luftmadrass.
I dag ställs helt andra krav på säkerhet och utrustning. Dykarna var bland annat försedda med gasmätare för att kunna upptäcka eventuell förekomst av svavelväte.
- Sedan kommer vi att blåsa ner luft i röret med hjälp av fläktar, berättade Ulf Jansson vd för Skadeservice.
Vattentuben går utefter järnvägen bort till pappersbruket och längs med vägen finns brunnslock med 200 meters intervall. Under normal drift förbrukar pappersbruket ca 25-30 kubikmeter vatten i minuten, vatten som är helt nödvändigt för att processen ska fungera.
- Det vi letar efter är skador som till exempel rötter som växt in i röret. Allting behöver besiktigas eftersom det åldras, förklarade Kjell Johansson.
Vid niotiden på kvällen kunde Jörgen Olsson och Moje Jansson som första dykare ikläda sig torrdräkt och krypa ner i det trånga utrymmet. Åtta och en halv timme senare var uppdraget slutfört.
- Det såg jättebra ut. Det var lite jobbigt men det fungerade som det skulle, rapporterade en slutkörd Moje Jansson på tisdagsmorgonen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!