Du ser det framför dig: Vit snö som gnistrar i det kalla solskenet, du glider fram som en fantom i spåret och avverkar mil efter mil med ett leende på läpparna. I verkligheten plockade du fram morsans gamla lagg från 1982 och lyckades mödosamt staka dig några hundra meter från huset innan motståndet blev för stort och jackan för varm.
Att åka längdskidor är en jättebra träningsform även för den allra grönaste nybörjaren. Men om du vill ge det ett försök gäller det att du ser det just som träning, inte som en mysig vinterutflykt.
– Gamla skidor går bra om man ska ut och grilla korv, men om det ska bli motion är det viktigt att skidorna dels är anpassade till din vikt, dels har bra glid. Innan du vet om det är något för dig, ta med de gamla till en skidaffär och fråga om de är något att ha, eller låna ett par av en kompis, säger David Holmström, personlig tränare inom längdskidåkning.
Förutom ett par vettiga, gärna vallningsfria skidor, lagom långa stavar och pjäxor som passar behöver du klä dig rätt. David Holmström säger att det är vanligt att man tar på sig alldeles för mycket och väljer täckkläder som om man skulle åka alpint eller leka i snön.
– Då blir du först jättesvettig och sedan kall eftersom du är blöt. Tänk mer som att du ska ut och springa. Använd vindtäta löparkläder och kombinera dem med ett riktigt bra underställ. Jobba med lager på lager och ha tjockare kläder med dig i en ryggsäck om du vill kunna stanna en stund.
Han tror att fel kläder och utrustning kan avskräcka folk från längdskidåkning helt i onödan. Fryser man eller glider bakåt i varje steg blir det inte kul hur mycket man än tar i. En annan viktig faktor för att få träningen rolig och inte bara jobbig är att lära sig teknikgrunderna.
– Om man inte har mycket erfarenhet är det bra att ta hjälp. I alpin åkning går nästan alla i skidskola för att lära sig, varför gör man inte det i längd? Om du kan tekniken kan du dels åka fortare, dels är det inte alls lika jobbigt, säger David Holmström.
Att åka skidor bra handlar både om balans och teknik, och man kan inte räkna med att det kommer av sig själv. Om man inte har tillräckligt bra teknik trycker man inte ned skidan ordentligt och då blir det bakhalt. Vill eller kan man inte lägga pengar på skidlektioner kan man alltid ge sig ut med en mer erfaren vän, berättar David.
– Det är överlag en bra idé att åka tillsammans med någon som kan i början. Både för tekniken och för säkerheten. (TT)