Röntgen ej farlig för fostret

De stråldoser som används vid röntgenundersökningar av gravida ger ingen mätbar ökad risk för att det väntade barnet senare under sin uppväxt ska insjukna i en tumörsjukdom i hjärnan.

Uppsala2007-11-16 00:01
Det framgår av en svensk studie som publiceras i nätupplagan av facktidskriften British Journal of Cancer.
- I det stora hela bör våra resultat vara lugnande besked för alla barn som utsatts för röntgenstrålning under tiden i livmodern och för deras föräldrar, säger Karin Stålberg, läkare vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik och doktorand vid Uppsala universitet.

Den nya studien omfattar 600 barn födda i Sverige under åren 1975 till 1984 som före 15 års ålder haft någon form av hjärntumör och lika många friska "jämförelsebarn" i samma åldrar. Uppgifter som samlats in från mödravårdsjournaler visade att av deras mammor hade drygt vart femte genomgått en röntgenundersökning när hon väntade barn, till exempel för att kontrollera om bäckenet var tillräckligt stort för att klara en vanlig förlossning.
- Om de stråldoser som används vid sådana undersökningar kan ge upphov till tumörer i hjärnan borde mammorna till barnen med hjärntumörer oftare än de friska barnens mammor under graviditeten ha genomgått röntgenundersökningar, i synnerhet bukröntgen. Men så var inte fallet, säger Karin Stålberg.

Flera typer av hjärntumörer kan drabba barn. En del är godartade, andra snabbt växande och mycket farliga cancertumörer. Men inte för någon av dessa typer av hjärntumörer fann forskarna någon säker koppling till om mamman gjort en röntgenundersökning när hon väntade barn.
- En tumörform som kallas PNET var dock något vanligare bland barn till röntgenundersökta mammor. Även om detta mycket väl kan ha berott på slumpen är det något som man bör titta närmare på, säger Karin Stålberg.
I Sverige och många andra länder har förekomsten av hjärntumörer hos barn ökat under en följd av år och i dag upptäcks årligen en hjärntumör hos cirka 80 svenska barn.

- Vår studie visar tydligt att ökningen av hjärntumörer hos barn måste ha andra orsaker än röntgenstrålning. Den största orsaken är troligen att man genom bättre undersökningsmetoder, framför allt med magnetkamera, numera hittar alla små och långsamt växande tumörer, säger Karin Stålberg.
Ultraljud har till stor del ersatt röntgen för att till exempel fastställa fostrets position i livmodern.
- Det är dock viktigt att man inte äventyrar kvinnans hälsa genom att till varje pris undvika röntgen under graviditeten. Det flesta röntgenundersökningar är i dag relativt ofarliga för fostret och det kan vara större risker förenade med en odiagnosticerad sjukdom eller en onödig operation, säger Karin Stålberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!