Vad betyder detta? Förmodligen inte så mycket när det gäller själva nomineringen. De tre staterna håller inte primärval utan Santorum vann vid interna nomineringsmöten. Det är alltså det republikanska partiets ofta mycket konservativa gräsrötter som kommit till tals och inte någon bredare samling av republikanska väljare. I primärvalet nyligen i Florida vann Romney stort över samtliga konkurrenter.
När alla delegater till sist har utsetts till republikanernas partikonvent talar alltjämt det mesta för att Romney kommer att vara ohotad. Men på vägen dit kommer han att ha utsatts för en sådan mängd attacker från Santorum och från konkurrenten om de mest konservativa väljarna, Newt Gingrich, att han kan få svårt att mobilisera partiet bakom sitt namn i själva presidentvalet.
Men när Santorum och Gingrich försöker bräcka varandra som den kandidat som står längst till höger så syns samtidigt allt tydligare sprickan i den konservativa rörelse som växte fram i skuggan av 60-talets radikalism och som kulminerade med Ronald Reagans presidentperiod. Reagan kunde utan att vara särskilt religiös göra sig till talesman för både värdekonservativa inom den ”religiösa högern” och för väljare som kände misstro mot höga skatter och statlig byråkrati. Men även för ”libertarianer” som ville avveckla nästan all statlig verksamhet inräknat USA:s engagemang utomlands och för besvikna demokrater som ville ha både välfärd och en tuff utrikespolitik.
En sådan koalition bär naturligtvis på mängder av inre motsägelser. I dagens republikanska primärvalrörelse finns både libertarianen Ron Paul och den kristne fundamentalisten Santorum, som knappast är överens om någonting utöver en allmän ovilja mot Obama. Gingrich försöker fånga in båda strömningarna (se titeln på hans kampanjbok: How to Save America: Stopping Obama´s Secular Socialist Machine).
Det sekulära samhället är alltså en form av socialism. Den som vill kan fundera över ironin i att politiker som ständigt hänvisar till USA:s författning uppenbarligen inte förstår vikten av den separation av statsmakt och religion som är en grundbult i det amerikanska samhället.
Så extrem är i alla fall inte Mitt Romney.