Romerna får plats i Gränby

Från flera håll riktas nu skarp kritik mot hur Uppsala kommun skött bemötandet av romerna som vakar över sina skadade anhöriga på Akademiska sjukhuset. I höst tar sjukhuset fram en handlingsplan med berörda myndigheter för att undvika att historien upprepar sig.

Redulesco Bedu vid Kapområdet innan avvisningen.

Redulesco Bedu vid Kapområdet innan avvisningen.

Foto: Rolf Hamilton / Arkiv

Uppsala2008-07-02 21:00
Som UNT tidigare berättat, befinner sig romska släktingar i Uppsala. De är hitresta för att vaka över en familj som skadats svårt i en trafikolycka. I förra veckan avhystes de från sin tillfälliga boplats, parkeringen vid Kapområdet på Studenternas och kvar i Uppsala är nu ett 30-tal personer, varav mer än hälften är under 14 år.

Maria Leissner, ordförande i regeringens delegation för romska frågor, har följt romernas öde sedan UNT uppmärksammade deras situation. Hon är både förvånad och bekymrad över Uppsala kommuns agerande.
- När en myndighet ser till att romerna jagas bort av polis istället för att hjälpa dem är det bara ett bevis på den förföljelse och diskriminering som de än i dag utsätts för och som var vanligt i Sverige för 50-60 år sedan, säger Maria Leissner.
Familjen kommer att skickas tillbaka till Rumänien inom ett par dagar när akutsjukvården upphör.
- Men jag hoppas att kommunen visar en humanitär sida och bekostar deras eftervård så att de kan stanna ytterligare en tid. Det är nödvändigt, eftersom de inte kan räkna med att få den sjukhusvård de enligt lag har rätt till i sitt hemland. Romerna är en förföljd minoritet i hela Europa, värst utsatta romerna i Rumänien.

Akademiska sjukhusets säkerhetschef, John Belling, är också kritiskt till hur kommunen behandlat de romska släktingarna.
- De har blivit illa behandlade. Jag tycker att det är ett bekymmer att man bollat runt frågan och inte ordnat övernattning med vatten, tillfälliga toaletter och soptunnor, säger John Belling.
Han ska nu se till att Uppsala kommun tillsammans med polis och sjukhus upprättar en handlingsplan med riktlinjer för hur liknande situationer ska hanteras i framtiden.
- Det här ska inte behöva upprepas igen, säger han.
Fred Taikon, chefredaktör för den romska tidsskriften È Romani Glinda, frågar sig också varför kommunen inte agerat i tid.
­­- Nu har släktingarna parkerat på olika platser i Uppsala för att inte störa. Redan i måndags kom vi överens med kommunledningen om att upplåta Gränby tivoliplats. Men sen tyckte de att det inte var någon idé att eftersom de skadade snart ska skickas hem, säger han.

Uppsala kommuns personaldirektör, Lars Sture Persson, är just nu tillförordnad kommundirektör och säger så här:
- För att vi ska bidra med den service som motsvarar romernas behov måste vi veta hur många personer som är kvar i Uppsala. Den siffran pendlar från dag till dag. Det blir svårt att koordinera insatserna om vi inte vet hur många vi ska hjälpa.

Under onsdagskvällen tog Fred Taikon tillsammans med Tiina Kiveliö, utredningssekreterare vid regeringens delegation för romska frågor, själva initiativet till att hjälpa romerna till Gränby tivoliplats.
- Kommunen har sagt att platsen ska vara iordningsställd senast i morgon (läs torsdag) men vi vill inte dra ut på det här ännu mer, säger han till UNT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om