Rolsagsaborrar på Nobeldiplom
Om Nobelpristagaren i kemi Gerhard Ertl får tråkigt på banketten på måndag kan han låta sig muntras upp av två färgsprakande Roslagsabborrar. Naturmålaren Roland Jonsson från Almunge har fått det hedrande uppdraget att utforma Nobeldiplomet.
Roland Jonsson
Foto: Sven-Olof Ahlgren
- Allt är superhemligt. Inte förrän pristagaren blev offentlig i oktober fick jag veta vem personen var eller ens om det skulle bli en, två eller tre pristagare, säger Roland Jonsson.
Efter att pristagaren tillkännagivits hade Roland Jonsson en knapp månad på sig att måla originalet. Sedan sändes det ned till Österrike, där en kvinna har gjort högersidan med texten. Därefter har allt skickats tillbaka till Sverige där det har bundits ihop av en bokbindare.
Den snäva tidsramen är inte det enda som gjort uppdraget speciellt.
- Jag är van att jobba i jättestort format. Nu handlade det om en liten, smal och stående bild. Det har varit en stor utmaning att disponera bilden på ett snyggt sätt.
Gerhard Ertls forskning har hjälpt oss att förstå sådant som hur järn rostar, hur bränsleceller och katalysatorer fungerar och hur man kan framställa konstgödsel. Knappast teman med någon omedelbar anknytning till det som är Roland Jonssons specialitet: naturmåleri med tonvikt på fiskar, fåglar och andra djur.
- Jag fick veta att jag inte skulle försöka göra något som ligger nära ämnet för priset. Det blir ofta inte så snyggt. Jag hörde en intervju med Gerhard Ertl där han fick frågan vad han ville göra i framtiden. Han svarade att han vill undersöka kemiska reaktioner i olika livsformer. Det tog jag fasta på.
Att det blev abborrar beror på att de röda i fenorna matchar det röda läder som kemidiplomet av hävd är inbundet i. Just de här fiskarna fångade han med håv tillsammans med sin dotter Vanessa i en fors i närheten. Men han hittar lika gärna sina modeller i närmsta fisk- och skaldjursdisk.
- Jag köpte just ett helt gäng makrillar på Ica Kvantum. Personalen undrade vad jag höll på med när jag stod och kollade om de hade hela fenor och bra färg.
Förhoppningsvis blir pristagaren på måndag lika nöjd med hans verk som beställaren.
- När jag visade bilden för Vetenskapsakademin erbjöd de mig rakt över bordet att måla nästa års fysikpris.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!