Rökning under graviditeten kan ligga bakom testikelcancer
Påverkan av tobaksrök redan under fosterstadiet kan vara förklaringen till den snabba ökningen av testikelcancer bland unga män under de senaste årtiondena. Ju fler kvinnor i fruktsam ålder som röker, desto högre är förekomsten av testikelcancer bland unga män några årtionden senare.
Uppgifterna som forskarna bearbetat är hämtade från rökvaneundersökningar och officiell cancerstatistik från Danmark, Finland, Norge och Sverige.
— Den nära koppling vi ser mellan kvinnors rökvanor och förekomsten av testikelcancer bland unga män ger stöd för antagandet att påverkan av tobaksrök redan under fosterstadiet kan bidra till uppkomsten av testikelcancer, säger doktor Olof Akre, forskare vid Enheten för klinisk epidemiologi vid Karolinska sjukhuset i Stockholm.
Vanligaste cancerformen
Testikelcancer är den vanligaste cancerformen bland unga män. Det är också en av de cancerformer som ökat allra snabbast under de senaste årtiondena. Varför har dock varit något av en gåta även om många forskare misstänkt att påverkan av någon miljöfaktor tidigt under livet måste ligga bakom ökningen.
— Vår studie visar att tobaksrök kan vara denna hittills okända riskfaktor. Om det visar sig stämma så kan rökvanorna bland kvinnor i fruktsam ålder kan förklara varför testikelcancer ökat i Norden. Det kan också förklara de stora skillnader i förekomsten av denna cancerform mellan de nordiska länderna, säger Olof Akre.
Fler kvinnor röker
I till exempel Sverige ökade förekomsten av rökning bland kvinnor i 25- till 30-årsåldern, dvs den ålder då kvinnor oftast föder barn, från början av 1940-talet till början av 1960-talet från 15 till 34 procent. Bland män födda under samma tidsperiod skedde en ungefär lika stor ökning av testikelcancer 20 till 30 år senare.
I Danmark i början av 1960-talet rökte nästan 60 procent av kvinnorna i 25- till 30-årsåldern. I Sverige och Finland var motsvarande andel 34 respektiva 18 procent.
— På liknande sätt skiljer sig förekomsten av testikelcancer bland män födda i början av 1960-talet i dessa länder. Bland de danska männen var testikelcancer mer än tre gånger så vanlig som i Finland och nästan dubbelt så vanlig som i Sverige, säger Olof Akre.
Inget säkert bevis
Samtidigt påpekar han att den nya studien inte är något säkert bevis för att påverkan av tobaksrök på pojkfoster orsakar testikelcancer.
— För detta krävs fler och fördjupade studier som direkt undersöker i vilken mån mammorna till patienter med testikelcancer rökt under graviditeten. Vi har nyligen startat en sådan studie, säger Olof Akre.
Han tycker att de redan bevisade riskerna med rökning under graviditeten — till exempel dålig tillväxt, fosterdöd och plötslig spädbarnsdöd — är fullgoda skäl för kvinnor för att helt avstå från att röka när de väntar barn.
Kurvan kan brytas
— Förhoppningsvis kan detta också bidra till att den pågående ökningen av testikelcancer bryts och att kurvan för denna cancerform kan börja peka nedåt, säger Olof Akre.
Resultaten av den nya studien har publicerats i förtid i nätupplagan av facktidskriften International Journal of Cancer. Vid sidan av Olof Akre har flera andra forskare vid Karolinska Institutet, bland annat doktoranden Andreas Pettersson och professor Anders Ekbom, arbetat med studien.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!