Röken försvinner från arbetsplatserna
Allt fler kommuner och landsting inför rökfri arbetstid. Bättre hälsa och ekonomi är de största anledningarna. På torsdagen samlades personal och politiker från Uppsala läns kommuner och landsting för att prata tobak.
Skräpkorg utanför Juridiska institutionen
Foto: Rolf Hamilton
- Tanken med konferensen är att vi ska få i gång praktiska idéer för hur vi kan driva det tobakspreventiva arbetet inom kommun och landsting framåt, säger Margareta Pantzar, ansvarig för tobaksfrågor inom landstinget och en av talarna.
Antalet rökare i landet har sakta minskat de senaste åren.
Trots det är rökning fortfarande en av de enskilt största hälsoriskerna i Sverige, och kostar Uppsala län uppåt en miljard kronor varje år i form av sjukvård, produktionsbortfall och sjukskrivningar. Statistik från Statens folkhälsoinstitut visar att rökarna är fler bland landets kommunanställda kvinnor än svenska kvinnor i övrigt.
Kriminalvården och landstingen i Sverige har redan infört rökfria arbetsplatser.
- Hos oss har det fungerat jättebra. Nu luktar det godare och internerna sover bättre om nätterna, säger Andreas Gustafsson, ansvarig för hälsofrågor på Kumlafängelset.
Sedan 2004 får de anställda på Upplands läns landsting bara röka på lunchrasten, och då en bit bort från arbetsplatsen. Däremot omfattar beslutet om rökfri arbetstid inte de som själva fattade beslutet, de förtroendevalda.
- Det är inte så bra. Vi ser det som en viktig ledningsfråga att vara en förebild för personalen. De landstingsanställda arbetar nära sjukligheten och ser det konkreta behovet av att minska användningen av tobak. Men kommunen är också en jätteviktig arena för folkhälsofrågor som tobak. Där finns våra barn och ungdomar, säger Margareta Pantzar.
I Uppsala kommun ska 11 000 anställda inom vård och utbildning från och med den 1 augusti 2008 förbjudas att röka på arbetstid, vilket innebär att lunchrasten blir enda möjligheten till rökpaus. De anställda erbjuds gratis tobaksavvänjning. Beslutet om rökfri arbetstid togs självmant av nämnden som har hand om vård och bildning, UVB, eftersom kommunfullmäktige i Uppsala "såg stora svårigheter" med att införa ett beslut som gällde samtliga anställda. Omkring 900 kommunanställda inom teknik och service får fortfarande röka på arbetstid.
- Ska det införas ett rökstopp ska det vara lika för alla, säger Anethe Eriksson, en av de drivande i UVB och själv rökfri sedan millennieskiftet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!