Rökavvänjarna i länet är redo

När tobaksskatten höjs kommer ett paket cigaretter att i snitt kosta en till två kronor mer än idag. Uppsala läns landsting har många utbildade rökavvänjare som är beredda att hjälpa dem som vill sluta vid nyår. Idag når de inte ut till alla som de tror behöver stöd.

Uppsala2006-12-29 00:01
I Uppsala län röker cirka 12 procent av männen och 15 procent av kvinnorna mellan 18 och 79 år visar aktuell statistik från landstinget. Det handlar om drygt 30 000 personer.
- Det är ganska goda siffror och det går nedåt hela tiden. Studier visar också att av dessa vill 70 procent sluta och hälften av dem vill också ha hjälp, säger Margareta Pantzar, psykolog vid landstingets folkhälsoenhet.
Hon hoppas att prishöjningen vid årsskiftet kan få ännu fler att fimpa för gott.
Enligt uppgifter från Statens folkhälsoinstitutet tillhörde Uppsala 7 av 21 landsting som förra året ansåg att de hade tillräckliga rersurser för tobaksavvänjning. Men trots att det finns tillräckligt många utbildade i rökavvänjning når landstinget inte ut till alla som vill sluta röka.
- Vi har haft mycket omorganisationer det senaste året och då har det gått ner lite i den verksamheten. Det skulle behövas ytterligare vårdcentraler som kan erbjuda aktiv rökavvänjning, säger Margareta Pantzar.

Hon uppskattar att det finns utbildad personal i rökavvänjning vid mer än hälften av länets vårdcentraler.
- Man får stöd på den nivå man behöver. För vissa räcker det med samtal för att komma igång, andra behöver riktig behandling med regelbundna träffar efter ett särskilt program, säger Margareta Pantzar.
Under förra året behandlades 150 patienter efter ett program och 550 personer fick stödsamtal. För dem som har drabbats av sjukdom, som KOL, till följd av rökningen erbjuder även sjukhusen vård och stöd.
- Alla som kommer på tanken att de vill sluta ska få hjälp. Många är uppgivna efter att ha gjort egna försök men får man lite hjälp kan man bättre hantera problemen på vägen, säger Margareta Pantzar.
Hon tror att de skulle kunna hjälpa ännu fler att bli rökfria om den utbildade personalen fanns på flera ställen och om de blev bättre på att synliggöra verksamheten.

Rökning


Det finns omkring en miljon rökare i Sverige. Enligt undersökningar vill sju av tio rökare sluta och var tredje rökare önskar professionell hjälp. Det är betydligt större chans att bli rökfri om man får hjälp av en utbildad rökavvänjare. Efter ett år är i genomsnitt 30 av 100 personer som fått professionell hjälp rökfria, medan endast två till tre personer är det bland dem som försökt sluta på egen hand.
Idag säljs antirökningsprodukter, som Nicotinell, endast på Apoteket. Regeringen har lagt fram ett förslag som innebär att produkterna även ska få säljas i andra butiker från och med 1 juli 2007.
Källa: Statens folkhälsoinstitut och socialdepartement
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om