Rökare löper större risk för frakturer

Rökning kan vara den allra viktigaste orsaken till benbrott bland äldre män. Såväl brott på lårbenshalsen som andra frakturer är flera gånger vanligare bland män som röker än bland män som inte använder tobak.

Uppsala2005-07-01 00:00
Det framgår av en ny svensk studie, som bygger på uppgifter om bland annat rökvanorna och förekomsten av frakturer bland mer än 2 300 män i Uppsala.
—Våra resultat talar för att rökning under de senaste årtiondena legat bakom så mycket som drygt hälften av alla frakturer bland äldre män, säger docent Karl Michaelsson vid Akademiska sjukhusets ortopedkirurgiska klinik.
Han är huvudansvarig för undersökningen, i vilken uppgifterna om rökvanorna samlats in vid upprepade hälsokontroller som männen genomgick vid 50, 60, 70 och 77 års ålder.

Var nionde drabbades
Under dessa nära 30 år drabbades 272 av dem, alltså mer än var nionde man, en eller flera gånger av någon fraktur. Den enskilt vanligaste frakturen var brott på lårbenshalsen.
Såväl frakturer i allmänhet som brott på lårbenshalsen var nästan tre gånger vanligare bland rökarna än bland männen som aldrig rökt. Allra störst var frakturrisken för storrökarna.
—Men även om vi alltså såg en nära koppling mellan rökt dos och risken för benbrott fanns det ingen nedre, säker gräns där tobaksrökning inte längre ökade frakturrisken, säger Karl Michaelsson.
Den nya studien visar inte bara att benbrott är mycket vanligare bland män som röker än bland män som inte gör det.

Fem år yngre
—Vi såg dessutom att de frakturdrabbade rökarna i genomsnitt var hela fem år yngre än de frakturdrabbade icke-rökarna när de fick sitt första benbrott, säger Karl Michaelsson.
Varför ökar rökning risken för frakturer?
—Det finns sannolikt flera orsaker till detta. En är att nikotin skadar den sorts celler som bildar nytt ben, en annan att rökning minskar kroppens upptag av kalk ur födan. Att rökning försämrar balansen och muskelstyrkan kan dessutom bidra till att man
lättare ramlar och bryter sig, säger Karl Michaelsson.

Tidigare studier
Även flera tidigare studier har visat att rökning ökar risken för benbrott för både kvinnor och män, dock inte fullt så mycket som i den nya studien.
—Att vi påvisar en ännu högre risk beror på att vi betydligt bättre än tidigare studier kunnat skilja mellan effekterna av pågående respektive tidigare tobaksrökning, säger Karl Michaelsson.
I studien sågs tydligt att frakturrisken för dem som slutade att röka sjönk efter rökstoppet, även om det tog lång tid innan dessa män uppnådde så låg risk för benbrott som männen som aldrig hade rökt.

Lönar sig att sluta
—Även för dem som rökt under många årtionden av sitt liv sjönk frakturrisken om de slutade. Så också för att minska risken för benbrott är det alrig för sent att sluta röka. Men det är givetvis bättre att sluta röka tidigt än sent i livet, säger Karl Michaelsson.
När undersökningen startade i början av 1970-­talet rökte drygt hälften av de då 50-åriga männen och ytterligare en fjärdedel hade varit rökare.
Sedan dess har rökvanorna drastiskt förändrats och numera är andelen rökare betydligt lägre i alla åldersgrupper.
—I Sverige kan vi därför förhoppningsvis förvänta oss att antalet frakturer bland män i 70-årsåldern kommer att sjunka fram­över i takt med att andelen rökare bland dem minskar, säger Karl Michaelsson.
Resultaten av den nya studien publiceras i julinumret av Journal of Bone and Mineral Research, som är den ledande tidskriften när det gäller forskning kring skelettet och dess sjukdomar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!