Röjningsfordon högg ner alléträd
För att förbättra sikten längs vägarna röjs just nu kantsly bort. Utanför Sture Mattssons hus i Snatra försvann mer än bara sly i måndagskväll. Två femåriga björkar i hans allé följde med när vägkanten längs väg 76 röjdes.
Men i måndags röjdes de yttersta träden bort.
— Jag var noga när jag satte träden att de skulle växa långt från 76:an. Jag stegade ungefär tio meter så att de inte skulle störa trafiken, säger Sture Mattsson.
Han blev därför mycket förvånad när träden röjdes bort.
— Jag blev förbannad. Ingen har klagat på de här träden förut. Det är ju en raksträcka förbi, så de kan inte ha skymt någon sikt. Och om de skulle skymt och Vägverket skulle vilja ta bort dem måste de väl underrätta mig först.
Vintermarkeringar
Förutom att de är vackra att se på sommartid gör de värdefull nytta vintertid för att markera vägkanterna på den lilla grusvägen som leder upp till huset.
— Jag vill ha ersättning för de här, säger Sture Mattsson.
Det är Vägverket som är ansvarig för väghållningen men röjningen utmed vägarna är utlejd på entreprenad till olika företag.
— Generellt kan man säga att vi har i uppdrag att slå tio meter från vägen. Men är det en privat tomt eller en åker som ligger närmare ska vi naturligtvis inte slå bort det, säger Anders Jordeby, chef vid Vägverkets platskontor i Tierp.
Kan vara svårt att se
Han säger att det kan vara svårt för förarna att se vad som är tomtgränser och vad som är träd som ska bevaras om det är mycket sly runtomkring.
Enligt honom har det hänt att röjningsfordonen med sina knivar stänkt upp sten som skadat rutor.
— Då har det blivit fråga om att betala skadestånd. Så visst kan det bli fråga om ersättning om det visar sig att röjningsfordonet slagit för mycket, men jag kan inte säga om det är så i det här fallet utan att ha sett platsen, säger Anders Jordeby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!