Rodrigo tillbringar åtta månader om året i Chile. Sommarmånaderna tillbringar han med sin dotter i Uppsala. De senaste åren har han varit verksam i fastighetsbranschen i föräldrarnas hemstad Valdivia. I Sverige har han arbetat på bland annat Valmyndigheten.
– Jag insåg att jag var ganska oattraktiv på arbetsmarknaden i Sverige. I Chile finns en frihetskänsla, där var och en är ”sin egen lyckas smed”. Det ekonomiska systemet, med låga skatter, gör att även ”vanligt folk” har möjlighet att tjäna pengar, säger han.
Med sitt gröna landskap påminner Valdivia om Uppsalaslättens bördiga jordbrukslandskap. Grönskan skiljer staden från mer välkända städer som Santiago och Valparaíso, som har ett torrare klimat.
– Valdivia har blivit den mest attraktiva staden i Chile. Staden är betydligt säkrare än många andra städer, där brottsligheten ökat. Under pandemin började många värdesätta naturen.
En intressant detalj är att det långt ned i Patagonien, i gränslandet mellan Chile och Argentina, finns en känd glaciär: Upsalaglaciären, som fick sitt namn efter den svenske upptäcktsresanden Percy Quensel, som disputerade vid Uppsala universitet 1910. Valdivia är kanske annars mest känt för att 1960 ha drabbats av den kraftigaste jordbävningen som hittills uppmätts i världen (9,5 på Richterskalan).
Arvet efter Pinochet omtvistat
Rodrigo kom till Sverige när han var ett år gammal och växte upp i Svartbäcken i norra Uppsala. Hans föräldrar flydde, liksom många andra chilenare, landet efter militärkuppen 1973, då general Augusto Pinochet tog makten. Regimen införde en neoliberal politik medan vänsterrörelser kvästes. Trots uppväxten i Sverige fick han höra om den politiska situationen i Chile på nära håll.
– Flera i min mammas familj var jordägare och återfick förlorad mark genom Pinochet. Min pappas familj har däremot alltid varit ”vänster” ut i fingerspetsarna.
Vänsterledaren Gabriel Borics valseger 2021 ingav för många hopp om ett ”annat” Chile. Förslaget till ny konstitution röstades dock ned förra året. I december går chilenarna återigen till valurnorna för att rösta om en ny konstitution.
– Den nya konstitutionen är mer ekonomiskt liberal, säger Rodrigo, som hoppas att den röstas igenom.
”Boric en etablissemangspolitker”
Den vänstervind som svepte över Sydamerika för några år sedan tycks nu ha ersatts av en högervåg. Rodrigo säger:
– Boric kom fram som en ”underdog” men har visat sig vara ytterligare en etablissemangspolitiker. Många ser hans politik som ännu ett misslyckat vänsterprojekt liknande de i Kuba och Venezuela.
Rodrigo menar att vänstern har missbedömt situationen och fört en utopisk politik utan hänsyn till folks verklighet. Högern har i det avseendet ”vunnit folket”. Att fokus har flyttats från ekonomi till säkerhet tycks också ha gynnat högern.
– Den illegala migrationen har orsakat mycket kriminalitet och politiker går till val på att stänga gränsen. Vänstern verkar inte ha insett att staten i första hand måste skydda sina medborgare.
Trots att Rodrigo verkar trivas bra med det mesta i Chile finns det saker, förutom familjen, som han saknar från Sverige och Uppsala.
– I Sverige finns en värdegrund som är bättre. Redan 2025 räknar jag med att komma tillbaka till Uppsala och min dotter, avslutar han.