Rödlistat okej på menyn

Bara den kravmärkta norska laxen och vildfångad Stillahavslax får grönt ljus i WWF:s senaste fiskguide. Men på Uppsalas krogar och fiskdiskar är det den odlade norska laxen som säljs. Det är också den som konsumenterna helst vill ha.

Frysta fiskförpackningar. ICA 
Vid köp av exempelvis fryst lax är det bra att kontrollera vilken fiskart förpackningen innehåller
Här salmo salar, vanlig lax

Frysta fiskförpackningar. ICA Vid köp av exempelvis fryst lax är det bra att kontrollera vilken fiskart förpackningen innehåller Här salmo salar, vanlig lax

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2010-11-02 10:00

I Sverige äter vi omkring 16 kg fisk per person och år. Mest populär är lax, torsk och sill. Torsken som länge varit omdiskuterad blev grönmarkerad i årets listning. Men laxen har glömts bort, det är inte många som känner till att den ligger illa till. Nu flyttas odlad lax från Chile och Turkiet över till den röda listan, vilket innebär att de kommer från överfiskade bestånd och skadar andra arter och miljön. Den odlade norska laxen ligger nu även den på gränsen till att rödlistas, enligt Inger Näslund, fiskeansvarig på WWF.
– Det beror på tätheten. Laxlusen har blivit ett stort problem i Norge under det senaste året. Lax som rymmer från odlingarna sprider sjukdomar och laxlus till den vilda laxen, säger hon.

I fiskdisken på Feskar’n i Saluhallen säljs bara odlad norsk lax.
– Vi följer inte WWF:s lista, utan Miljöstyrningsrådets rekommendationer. De är en sammanslutning av flera olika organisationer vilket ger en mer rättvis bild. Vi säljer bara fisk som är fiskade i tillåtna kvoter som godkänts av Fiskeriverket, säger Michael Prising som äger butiken.
Han har testat att köpa hem miljölax, men det fanns inget intresse för den eftersom den blev för dyr.
– Jag tycker att det är viktigast med ursprungsmärkningen, att ha kontroll över vart fisken kommer ifrån. Vi köper fisk med så få mellanhänder som möjligt för att ha koll. Det absolut största hotet är svartfisket, säger han.
Dessutom köper han inte in mer än det som säljs och anpassar inköpen efter säsong. Snart är många plattfiskar rombärande och därför slutar de sälja rödspätta eller abborre när de förökar sig. Det är inte så enkelt som att vissa fiskar är rödlistade och andra inte, det finns många aspekter att ta hänsyn till, menar Michael Prising.
– När rödspättan är rombärande blir den magrare vilket gör att den kan säljas billigare. Och så köper stormarknaderna upp ett jättelager och säljer billigt, förklarar han.

Det är få restauranger i Uppsala som erbjuder kravmärkt lax. Johan Hellman är kock på Magnussons i Uppsala, som serverar odlad lax.
– För fyra år sedan hade man stenkoll på listorna och det var många gäster som frågade. Nu är det nästan ingen som bryr sig. Och vad gäller laxen är det en kostnadsfråga, den har blivit dyr – det är ingen lunchfisk längre så som den var tidigare, säger han.
 

RÖDLISTADE FISKAR

Det är den som saluför varan – till exempel fiskhandlare,  butikskedjor och restauranger – som ansvarar för varans egenskaper. Säljaren ska kunna ge den information som behövs för att vi konsumenter ska kunna göra ett bra miljöval.

Från den 1 januari 2002 gäller ett EU-direktiv som innebär att alla fisk- och skaldjursprodukter som saluförs inom EU både måste märkas med vetenskapligt namn och med vedertagna handelsnamn, var fisken fångats alternativt var den odlats.

För hela listan över rödmarkerade fiskar, gå in på www.unt.se.Källa: WWF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!