Rödlistad ört hittat i byggområde

Byggplanerna i Gränby backe är nu hotade efter att en botaniker under sommaren hittat flera exemplar av den rödlistade och starkt skyddsvärda finnögontröst i planområdet.

Foto: Nils-Olof Jerling

Uppsala2007-09-25 22:00
Botanikern Nils-Olof Jerling har på eget initiativ under sommaren krupit runt på alla fyra i Gränby backe och inventerat området. Han berättar för UNT:
- Ögontröst finns i tiotusentals i området och därmed var det sannolikt att underarten finnögontröst också skulle finnas. Jag har hittat flera exemplar av ögontröst med långa glandelhår, vilket är kännetecknet för finnögontröst, inne i planområdet.

Planerna att bygga 500 lägenheter i Gränby backe reviderades efter att förekomst av stor vattensalamander upptäcktes i området för fyra år sedan. Nu omfattar bygglovet 230 lägenheter. Den rödlistade parasitörten finnögontröst existerar bara på ett tjugotal platser i Sverige och har ett högre skyddsvärde än den stora vattensalamandern.
- Att området inte har totalinventerats är inget annat än en skandal. Detta är en torrbacke med flera rödlistade arter som är särskilt skyddsvärd enligt EU:s habitatdirektiv. Det här är helig mark för en botaniker, säger Nils-Olof Jerling.
- Marken missköts av kommunen. För ett par år sedan var det en mosaik av blommor, nu håller hela Gränby backe på att tas över av hundäxing som slår ut de skyddsvärda arterna. Det är kommunens plikt att sköta området. Gränby backe är dessutom en del av Linnés historiska landskap. Det har ett stort kulturhistoriskt värde, säger Nils-Olof Jerling.

På Upplandsstiftelsen, som främjar naturvården i Uppland, oroas man över utvecklingen.
- Om det är så att torrbacken håller på att växa igen borde man vidta åtgärder snabbt för att förhindra det, säger Björn-Gunnar Lagström, naturvårdschef på Upplandsstiftelsen.
Han berättar att kommunen i våras hade kontakt med stiftelsen för att uppdra en inventering och ett åtgärdsprogram, men sedan dess har ingenting hänt.
- Det är kommunen som bestämmer när och hur, vi väntar bara på att de ska ta kontakt oss, säger Björn-Gunnar Lagström.

Nu är den intressanta växtsäsongen över och tidigast nästa sommar skulle en inventering kunna genomföras.
Om finnögontröst konstateras i planområdet kan det kullkasta byggplanerna helt. Ett liknande fynd av örten i Linköping förra året ledde till att området runt Tokorps betesmarker blev naturreservat.
- Det är helt självklart att Gränby backe ska bli ett kommunalt naturreservat, säger Nils-Olof Jerling.
På stadsbyggnadskontoret i Uppsala kommer fyndet inte att föranleda några åtgärder.
- Byggplanen är redan godkänd hos kommunen. Ärendet ligger hos regeringen nu så det är till dit som fyndet ska rapporteras, säger Annelie Sundin på stadsbyggnadskontoret.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om