Rödgröna vill utreda spårtaxi

Den rödgröna oppositionen i landstinget är kritisk till alliansens beslut att inte stödja kommunens spårtaxiutredning ekonomiskt.

Uppsala2012-10-04 08:57

I en gemensam skrivelse till Uppsala kommun ställer sig Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet positiva till att delta i en så kallad Elena-ansökan tillsammans med kommunen och Trafikverket. I den ingår att garantera fyra miljoner i projektmedel för att utreda spårtaxifrågan grundligt. De rödgröna anser att det är värt den ekonomiska risken.
– Det här är en fråga som är synnerligen viktig. Landstinget är ju den nya kollektivtrafikmyndigheten och det här rör både Uppsalabornas intressen och Akademiska sjukhuset som har stora problem med både parkering och effektiv kollektivtrafik, säger oppositionsrådet Börje Wennberg (S).

Alliansen anser inte att landstingets pengar ska gå till infrastruktur. Men Börje Wennberg tycker inte att det är orimligt att satsa fyra miljoner kronor på en utredning.
– Nej. Jag anser att vi definitivt måste utreda spårtaxi. Skulle det här visa sig fungera så är det bra för Akademiska. Alliansen är beredd att satsa flera hundra miljoner kronor på ett p-garage på sjukhusområdet, så varför inte utreda det här.

Men är det inte rätt att sära på landstingets ansvar för vård och kommunens för infrastruktur som spår och vägar som landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M) gör?
– Vi har också ett ansvar för kollektivtrafiken. Att utreda frågan är inte detsamma som att bygga själva banan, säger Börje Wennberg.

Miljöpartiet och vänstern ser heller inga problem med utredningspengarna. Miljöpartiet kan dessutom tänka sig att satsa pengar i ett spårtaxibygge.
– Jag är inte emot att diskutera det om det skulle bli aktuellt. Vi behöver nya lösningar för Akademiska, säger oppositionsrådet Johan Edstav (MP).

Börje Wennberg anser att hela frågan borde ha hanterats politiskt i landstingsstyrelsen.
– Då hade alla kunnat säga sin åsikt. Nu har Erik Weiman själv avgjort frågan med hänvisning till så kallad ställningsfullmakt, säger Börje Wennberg.

Anledningen till att spårtaxifrågan inte varit uppe i kommunstyrelsen är enligt Erik Weiman att det bara finns politisk majoritet för ett nej till att stödja den ekonomiskt.
– Skulle vi sagt ja så hade det blivit ett ärende för landstingsstyrelsen. Nu avgjordes det i landstingsrådsberedningen. Det gick snabbt och krävde ett snabbt svar. Därför togs det heller inte upp i kollektivtrafiknämnden, säger han.

Sverigedemokraterna deklarerade redan förra året att de är emot ett spårtaxisystem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om