Videon är inte längre tillgänglig
Ett kommunalråd med särskilt ansvar för just landsbygdsfrågor. Det lovar Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om de vinner kommunalvalet i Uppsala.
– Landsbygden har glömts bort. Men de som bor på landet har ju samma rätt till ett bra liv som de som bor i staden, säger kommunalrådskandidaten Ulrik Wärnsberg (S).
På onsdagen presenterade han och Miljöpartiets kommunalråd Maria Gardfjell den nya rödgröna uppgörelsen i Almedalen på Gotland.
Enligt Maria Gardfjell bor en fjärdedel av befolkningen i Uppsala kommun utanför staden Uppsala.
– Därför är det rimligt att vi tar på oss de glasögonen, säger hon.
I de rödgrönas tiopunktsprogram för landsbygden vill de framförallt satsa på tätorterna Storvreta, Vattholma, Vänge, Järlåsa, Björklinge, Almunge-Länna och Knutby.
– I dag åker alla in till Uppsala för att utnyttja servicen, trots att Uppsala inte är den närmsta tätorten utan ligger långt söderut i kommunen. Vi vill utveckla de andra tätorterna med handel, skola, idrott och vård så att man åker till dem i stället, säger Maria Gardfjell.
Därför lovar de rödgröna att behålla och utveckla skolorna i varje tätort. De vill också ge Regionförbundet bättre förutsättningar att hjälpa den som har en affärsidé att starta eget företag och därmed jobb utanför Uppsala.
– Har man en bra idé men inte kunskap om till exempel bokföring ska det inte vara ett hinder, säger Maria Gardfjell.
Eftersom kommunen är en stor inköpare av varor och tjänster vill de rödgröna även ändra upphandlingspolicyn, så att små lokala företag kan lägga anbud på delar av en större upphandling. På så vis hoppas man kunna skapa arbeten för småföretagare på landet.
De rödgröna vill också utveckla bebyggelsen så att det inte bara blir villor, utan även hyresrätter, bostadsrätter och seniorboenden.
För att kunna bo på landet utan att vara beroende av bil vill man också bygga fler pendeltågstationer i bland annat Vänge och Järlåsa, pendlingsparkeringar vid Upptågets alla stationer, täta stomlinjer för bussarna och fler cykelvägar.
– Landsbygdens struktur är byggd efter bilen och det vill vi ändra på, säger Ulrik Wärnsberg.
Men helt utan bil klarar sig inte landsbygden, så för att minska de utsläpp som ändå blir vill de rödgröna utbilda alla kommunens anställda i sparsam bilkörning, så kallad ecodriving.
Den borgerliga majoritetens ledare, finanskommunalrådet Gunnar Hedberg (M), tycker att oppositionens uppgörelse innehåller få nyheter.
– Vi satsar redan på kollektivtrafik och på landsbygdens tätorter. Men till skillnad från de rödgröna är vi inte fientligt inställda till dem som vill bo på riktiga landet, utanför tätorterna, därför tror vi även att bättre vägar behövs, säger han.