Teaterförläggaren Berit Gullberg och musikern Owe Thörnqvist har varit ett par i 35 år, men i höstas bestämde de sig för att nu var det dags för bröllop.
Tidningen ringer upp Berit på söndagsförmiddagen, dagen efter bröllopsfesten. Owe ligger fortfarande och sover.
Gratulerar, jag hörde att du och Owe gifte er i går?
– Ja, tack ska du ha. Ja, vi gjorde det. Helt överraskande. Inte för oss själva, men för många andra, skrattar Berit.
Hur länge har ni planerat det här?
– Ja, i höstas sa vi plötsligt, tycker inte du att vi ska gifta oss? Vi har ju haft en stor 90-årsfest för Owe och en för mig när jag fyllde år så vad har vi kvar nu som kan vara roligt i livet? Jo, men vi har ju inte gift oss. Så vi hade ett bröllop för våra närmaste vänner och släktingar hos några kära vänner i deras hem på Djursholm.
Ett 50-tal gäster deltog på vigseln och festen hemma hos Björn och Birgitta Hallman. Biskop emeritus Lennart Koskinen vigde paret.
Bröllopet gick i musikens tecken. Paret gick in till tonerna av Mendelssohns brudmarsch som spelades av musikerna Carl-Axel Dominique och Monica Dominique. En släkting till Berit, Linda Green, sjöng Nils Ferlins "Kärleken kommer och kärleken går".
– Sedan var det vigselakten och vi fick våra ringar och kysste varandra. En vacker sed är att man slår ut två glas vin i samma bägare och så dricker brudparet det tillsammans. Man blandar vin, man blandar liv och dricker nu ur samma skål.
Därefter spelades Owe Thörnqvist egenkomponerade naturpsalm "Gayahymn".
– Sedan blev det utgångsmarsch, i den mån man kunde gå, för det var så trångt, ler Berit Gullberg.
– Sedan blev det champagne. Alla skålade. Alla var väldigt rörda. Det är ju väldigt ovanligt, eftersom båda två har varit ganska sjuka. Under förra året var Owe väldigt sjuk och vi har återhämtat oss, så blev det också någon slags seger över det mörka.
Därefter följde mer sång, många tal och buffé, även om brudparet inte direkt hann äta så mycket.
– Det blev en fantastisk fest, säger Berit Gullberg som nu lagt till Thörnqvist som efternamn.
Hon hade en vit sidankappa över en pärlbroderad dräkt och ett pärldiadem i håret.
Hur kommer det sig att ni inte gift er tidigare?
– Vi tycker inte det har behövts. Vi bara levde på och har hunnit med mycket fantastiska saker i livet, spännande resor och jag har givit ut böcker och har mitt förlag och Owe skriver hela tiden ny musik och har en otroligt stor låtskatt och det kommer nya generationer som vill sjunga honom. Det känns kul.
Till bröllopet hade Owe Thörnqvist även skrivit en brudvals till Berit som började "Du kom som en gåva till mig".
Hur beskriver du kärleken till Owe i dag?
– Båda känner väl en otrolig styrka. Vi har trimmat motorn så otroligt länge så vi kan varandra. Vi vet vad vi ska uppmuntra och vi vet vad vi ska undvika. Det blir som att odla en trädgård, man vet var styrkorna finns och man vet vad man kan glädja sig åt.
Hur känns det dagen efter?
– Vi väntar att det ska komma vänner med alla våra gåvor. De ska köras från Djursholm till oss i Farsta. Vi har fått röja undan på borden.
Så småningom ska paret i väg på bröllopsresa till Florida.
Owe Thörnqvist kommer från Uppsala och många av hans klassiska låtar har anknytning till staden.